«Όχι» από Γεννηματά για μετεκλογικές συνεργασίες «κάτω από το τραπέζι»

«Όχι» από Γεννηματά για μετεκλογικές συνεργασίες «κάτω από το τραπέζι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:45 Δημιουργία 19/05/19, 11:41

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά.

«Kαι οι δύο ονειρεύονταν ένα μικρό, βολικό Κίνημα Αλλαγής συμπλήρωμα τους, σε μία σχέση συναλλαγής. Είναι μακριά νυχτωμένοι – και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα».

«Οι 212.000 προοδευτικοί πολίτες το Νοέμβριο του 2017 μας έδωσαν μία εντολή. Να ενώσουμε και πάλι την δημοκρατική παράταξη και να λειτουργήσουμε ως εφαλτήριο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την πολύπλευρη κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Δεν υπάρχει ούτε δεξιά στροφή, ούτε ίσες αποστάσεις. Πορευόμαστε αυτόνομα, με πυξίδα το “Σχέδιο Ελλάδα”, το προοδευτικό πρόγραμμά μας για έξοδο από την κρίση, για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας που μιλάει για δήθεν δεξιά στροφή του Κινήματος Αλλαγής, ας κοιταχθεί στον καθρέπτη και θα αντικρύσει το δεξιό πρόσωπο της πολιτικής του.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει τις ανισότητες στην κοινωνία. Τα επιδόματα που μοιράζει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είναι στάχτη στα μάτια των φτωχοποιημένων Ελλήνων. Το έχω πει πολλές φορές. Παίρνει δέκα , επιστρέφει ένα. Σπρώχνει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια τους φτωχούς και διαλύει τη μεσαία τάξη, χωρίς να θίγει τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τι άλλο είναι η δεξιά πολιτική;

Ο κ. Τσίπρας στρώνει το χαλί για τις συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Είναι η νέα Δεξιά, που προετοιμάζει το έδαφος για την original, την παλιά Δεξιά. Το νέο παιδί από το Περιστέρι δεν το βάζει απέναντι μόνον ο κ. Μητσοτάκης που του κάνει μόνο για ψυκτικός, το βάζει απέναντι και ο κ. Τσίπρας, που του στερεί ευκαιρίες , με την πολιτική των υπερπλεονασμάτων και της αναιμικής ανάπτυξης. Δεν είναι λοιπόν θέμα ίσων αποστάσεων από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε απέναντι στην δεξιά πολιτική, από όπου κι αν προέρχεται», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Στη συνέντευξη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το κόμμα ζητά από τους πολίτες να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής και πολιτικής ανατροπής τώρα. Εντολή για εθνική συνεννόηση. «Ένα μεγάλο μάθημα πήραμε από την κρίση που κρατάει δέκα χρόνια: ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί μόνη – ή με έναν βολικό συνεταίρο, όπως ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο - να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της χώρας. Κοιτάξτε, αυτοί νοιάζονται για τα ποσοστά τους, επιστρατεύοντας το ψέμα. Και πολεμούν το Κίνημα Αλλαγής επειδή λέει την αλήθεια. Εμείς νοιαζόμαστε για την πατρίδα. Είναι ανάγκη της κοινωνίας να ανασάνει ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης. Οι πολίτες θα βάλουν τέλος σε αυτή την ανούσια κοκορομαχία με τις προσωπικές συγκρούσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που συντηρούν ένα κλίμα πόλωσης».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση μετά τις εκλογές. «Η παράταξή μας πορεύεται σταθερά και με ανοικτά σχέδια πάνω στο τραπέζι. Με το πρόγραμμά μας, τη θέση μας και την πολιτική μας ταυτότητα. Και αυτό δεν αλλάζει», σημείωσε.

Στην ερώτηση για το πόσο έχει κοστίσει στη χώρα η κυβέρνηση Τσίπρα, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι «αφήνουν μεγάλη ζημιά και βαριά κληρονομιά. Πέρασαν τη θηλιά στο λαιμό μας. Τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που αναφέρουν κάποιοι ως το κόστος της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης του 2015 , αλλά και τα 100 και τα 200 που εκτιμούν κάποιοι άλλοι, μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγα , αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος για την χώρα από το έλλειμμα ανάπτυξης στο οποίο μας οδήγησε η πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Από τις «αυταπάτες» του α’ εξαμήνου του 2015, πέρασαν στην απόλυτη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Και στη συνέχεια, ξεπέρασαν ακόμα και αυτές , υπερφορολογώντας τους πάντες και τα πάντα, ώστε να μπορούν να κομπάζουν περί δήθεν υπεραπόδοσης της οικονομίας. Τώρα που φεύγουν σπάνε τον κουμπαρά με τα λεφτά των πολιτών και μοιράζουν εκλογικά επιδόματα. Οι Έλληνες, μετά από χρόνια αφαίμαξης, χρειάζονται το κάθε ευρώ, αλλά δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου».

Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «μέγα χορηγό της Νέας Δημοκρατίας. «Και αυτό έχει την εξήγησή του. Από την πρώτη στιγμή, ο μεγάλος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ΠΑΣΟΚ και τώρα το Κίνημα Αλλαγής. Στόχευαν να λεηλατήσουν τον χώρο μας – και σε έναν βαθμό, το πέτυχαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν πολλοί απογοητευμένοι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. Αγιοποίησαν την καταστροφική πενταετία του Κώστα Καραμανλή και στοχοποίησαν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ότι τάχα έφερε την κρίση. Ψέμα στο ψέμα, αποενοχοποίησαν τη Νέα Δημοκρατία και ενοχοποίησαν το μοναδικό κόμμα που προσπάθησε με ειλικρίνεια, αλλά χωρίς κανένα σύμμαχο, να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Οι πολίτες πλέον ξέρουν την αλήθεια και επανατοποθετούνται».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η επιστροφή της δεξιάς δεν είναι λύση για τη χώρα. «Αυτόν τον αγώνα μόνο μια Εθνική Ελλάδος μπορεί να τον κερδίσει».

Για τις ευρωεκλογές, η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν η μεγάλη ελπίδα για την επιστροφή στην κοινωνική Ευρώπη, στν Ευρώπη της σύγκλισης, της ευημερίας και της Δικαιοσύνης. «Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμμερμανς , ενός φίλου της Ελλάδας - απέναντι στον κ. Βέμπερ που μιλούσε για τεμπέληδες Έλληνες. Και βέβαια απέναντι στην Ευρωπαϊκή χαοτική Αριστερά που ανήκει ο κ. Τσίπρας και η οποία διατύπωνε εξίσου σκληρές θέσεις για την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή κρατάει ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού, καθώς αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ένα δήθεν μακεδονικό έθνος που κατοικεί στη “Βόρεια Μακεδονία». Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πρόθυμα απαράδεκτες υποχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων της Χώρας, σε μια εποχή ανακατατάξεων που φουντώνουν εθνικισμοί. Στις Πρέσπες , με ευθύνη της κυβέρνησης, χάθηκε μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στη γειτονική χώρα η συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την επαναφορά αλυτρωτικών επιδιώξεων στην περιοχή».

Τέλος για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην ΑΟΖ Κύπρου, συνέστησε μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση, «αλλά προς Θεού, όχι πρωτοβουλίες τύπου Πρεσπών, όπως έσπευσαν να ζητήσουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και το δηλώνουμε με σαφήνεια: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη δέσμευση στα εθνικά θέματα από αυτήν την κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της. Και βεβαίως, μετά από τις εκλογές, απαιτείται επιτέλους εθνική συνεννόηση για το μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».

Αν σου άρεσε κάνε