Οι αναποφάσιστοι στο «ραντάρ» της ΝΔ στην τελική ευθεία προς την κάλπη

Οι αναποφάσιστοι στο «ραντάρ» της ΝΔ στην τελική ευθεία προς την κάλπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 20/05/19, 08:39
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στο ποσοστό των αναποφάσιστων που κυμαίνεται μεταξύ του 12 και του 16%, ανάλογα με την μεθοδολογία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η ΝΔ σε αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσαρμόσει την τακτική και την ρητορική του, επιλέγοντας να μην απαντά στις προκλήσεις του πρωθυπουργού και να προβάλλει μια θετική ατζέντα με αιχμή την οικονομία, την ασφάλεια και την προστασία των θεσμών.

Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς, εκτιμούν ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έχει επιτευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το προβάδισμα είναι σαφές και κατά συνέπεια αυτό που απαιτείται, είναι η προσέλκυση των μη ενταγμένων κομματικά ψηφοφόρων, των πολιτών που είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να αποτελούν μέρος της κομματικής του βάσης και των πολιτών που κατά το παρελθόν ψήφιζαν ΝΔ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, εάν είναι αποτελεσματική η προσέγγιση σε αυτά τα τμήματα της εκλογικής βάσης, τότε η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκτοξευτεί και θα συμπιεστούν και τα ποσοστά των λεγόμενων μικρών κομμάτων.

Με βάση αυτή την στρατηγική ανάλυση, την τελευταία εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες τους και θα κάνει μόνον δύο μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή (τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου ) θα «κλείσει» την καμπάνια του στην Θεσσαλονίκη, με ομιλία παρουσία των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά και όλων των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος.

Στις υπόλοιπες επισκέψεις του, θα επιλέξει την περιοδεία στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, την απευθείας επαφή με τους πολίτες και τις συζητήσεις με μικρές ομάδες ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα, πάντως, μέσα από το διαδίκτυο και τα διαφημιστικά spots, η ΝΔ θα υπενθυμίζει τις παλαιότερες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και τι πραγματικά υλοποιήθηκε τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Το στίγμα των προθέσεων του το έδωσε και χθες από τα Χανιά, όπου επέμεινε στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού. «Η φωτεινή Ελλάδα που οραματίζομαι» - είπε χαρακτηριστικά - «έχει λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες επενδύσεις για καλά αμειβόμενος δουλειές. Υγεία για όλους και δημόσια παιδεία που θα οπλίζει τα παιδιά με εφόδια για να βρίσκουν δουλειά». Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την λογική της «χαλαρής ψήφου», λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «αβασάνιστες επιλογές» και πρόσθεσε: «Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλά για να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς κάποιον η ένα μήνυμα συμπάθειας προς κάποιον άλλον. Αυτή η κάλπη δεν επιτρέπει ίσες αποστάσεις , ούτε πειράματα. Επιλέγουμε την αλήθεια η το ψέμα ; Την ενότητα η τον διχασμό».

Αν σου άρεσε κάνε