Το ΥΠΕΞ «ανεβάζει» την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

Το ΥΠΕΞ «ανεβάζει» την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:55 Δημιουργία 22/05/19, 10:46

«Είναι καθήκον της Τουρκίας η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας» διαμηνύει σε υψηλούς τόνους το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, απαντώντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».

«Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας» και «αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία η Άγκυρα χαρακτήριζε «αβάσιμους» τους «ισχυρισμούς που στοχοποιούν την τουρκική ιστορία», βάλλοντας κατά «ανεύθυνων Ελλήνων πολιτικών».

Στην ίδια ανακοίνωση η Άγκυρα έκανε λόγο για «θηριωδίες» από τον ελληνικό στρατό και υποστήριζε ότι η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών».

Αν σου άρεσε κάνε