Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ άμεσα - Το μέγα-project για το κέντρο της Αθήνας

Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ άμεσα - Το μέγα-project για το κέντρο της Αθήνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:35 Δημιουργία 23/05/19, 10:12

Συνέντευξη στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια μέρα μετά την κεντρική του ομιλία στην Αθήνα, και πριν αναχωρήσει για τη Μακεδονία.

«Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή πρέπει να εκφραστεί με στήριξη στη Ν.Δ.», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι «ενδεικτικό για τη νίκη της ΝΔ» είναι ότι όλη η συζήτηση για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης «γίνεται για τη διαφορά και όχι για το ποιος θα είναι ο νικητής».

Επανέλαβε το άνοιγμα του στους ψηφοφόρους του κέντρου, απηύθυνοντας κάλεσμα συμπόρευσης και σε δυνάμεις που βρίσκονται «μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών είναι μεγάλο και ξεπερνά τις παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές.

Αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, δεσμεύθηκε για έναν «μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων. Μέσα από την ανάπτυξη. Όχι από υπερφορολόγηση. Βεβαίως, θα δίνεται επίδομα, αλλά από το αναπτυξιακό πλεόνασμα. Όχι από το υστέρημα».

Για τον ΕΝΦΙΑ: «θα έχουμε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για όλα τα νοικοκυριά. Μέσα σε δύο χρόνια. Όσον αφορά στο συμπληρωματικό φόρο, αυτή τη στιγμή δε γίνεται να καταργηθεί. Εάν τον καταργούσα, δε θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ξεκινάμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης πως θα νομοθετήσει ως κυβέρνηση να μη δίδεται κανέναν τέτοιο επίδομα, όπως η 13η σύνταξη, τρεις μήνες πριν από εκλογές.

«Για το ζήτημα των Εξαρχείων έχω ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Το συνδυάζω με ένα εμβληματικό έργο. Το αρχαιολογικό μουσείο». Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για μια υπόγεια είσοδο στο Μουσείο. Διευκρίνισε, πως το σχέδιο του δεν σημαίνει ότι θα «φύγει» το πανεπιστήμιο από το χώρο, αφού άλλωστε «θα έχει καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο». Συμπλήρωσε ακόμα πως η διοίκηση των μουσείων θα ανατεθεί σε maanagers με διεθνή εμπειρία. «Πρόκειται για ένα έργο που θέλω να το συνδυάσω με μία προσπάθεια οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της βίας και της παραβατικότητας, που όπως είπε, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ευθύνη της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση που ακολούθησε για τον Ρουβίκωνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «ο Ρουβίκωνας είναι για εμένα ειδικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει απλά ανοχή, Κινδυνεύουμε να είμαστε εκβιαζόμενη δημοκρατία». Σχετικά με την πρόσφατη επίθεση με μπογιές στο κτήριο της Βουλής, είπε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ευθύνη στον βαθμό που εποπτεύει τον φρούραρχο. Επανέλαβε ακόμη τη δέσμευσή του για ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, για την αγορά νέων περιπολικών και αλεξίσφαιρων γιλέκων για τους αστυνομικούς.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της ΝΔ στην Υγεία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «η υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία. Εμείς δίνουμε βαρύτητα και στην πρόληψη. Θα εφαρμόσω τον αντικαπνιστικό νόμο. Το πρόβλημα με τα νοσοκομεία είναι πως, λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας, πάνε πολλοί στα νοσοκομεία. Δεσμεύομαι πως θα διοικούνται τα νοσοκομεία με αντικειμενικό τρόπο. Αποτυχημένοι βουλευτές δε θα βρίσκουν θέση σε αυτά. Σύμπραξη με ιδιώτες θα γίνεται προς όφελος του ασθενούς».

Αν σου άρεσε κάνε