«Απογείωση» παροχολογίας από τον Τσίπρα, 3 και σήμερα πριν τις ευρωεκλογές

«Απογείωση» παροχολογίας από τον Τσίπρα, 3 και σήμερα πριν τις ευρωεκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:09 Δημιουργία 23/05/19, 20:19

Τρεις μέρες και σήμερα έχουν απομείνει για την ψήφο στις ευρωεκλογές της Κυριακής και ο Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτισε τις προεκλογικές παροχές που έχει δώσει η κυβέρνηση αλλά έταξε και νέες, όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star.

Για τα μέτρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ανακοινώσαμε μέτρα, τα οποία θα 'χουν θετική επίδραση στην οικονομία...Εκτιμούμε και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος ότι στο τέλος του χρόνου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για περισσότερα μέτρα ανάπτυξης και στήριξης».

Προσπαθώντας να «γλυκάνει» πάλι τους συνταξιούχους, δήλωσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί η εθνική σύνταξη».

Υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως «χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος από το 2010 έως το 2015, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μας παρέδωσαν μια χώρα χρεοκοπημένη κι εμείς καταφέραμε , μετά από ένα δύσκολο συμβιβασμό, να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, με το 1/10 της λιτότητας.

Να συζητήσουμε ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ και έκοψε τις συντάξεις» τόνισε ως μομφή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «την τελική έγκριση για το σχέδιό μου θα την δώσει ο λαός. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ψηφοδέλτιό του είναι και μια ψήφος έγκρισης σ'αυτό το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης των πιο αδύναμων και η ψήφος στον κ.Μητσοτάκη ψήφος απόρριψης τους».

Μιλώντας κατά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο κ. Βέμπερ, πολιτικό τέκνο του κ. Σόιμπλε, την δύσκολη περίοδο, ζητούσε την τιμωρία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ.

Ο κ.Βέμπερ ήταν απέναντί μου κι έκανε την μεγαλύτερη προσβολή που μπορεί να κάνει κανείς σε έναν πρωθυπουργό. Μιλούσα στο κοινοβούλιο και δεν φορούσε τα ακουστικά του. Απαξιούσε δηλαδή να ακούσει αυτά που είχαν να πω» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ζήτημα της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τα φαινόμενα αυτά, γιατί στο τέλος κερδίζουν αυτοί που διαπράττουν πράξεις βίας.

Πολιτική εκμετάλλευση σε άθλιο βαθμό σχετικά με την άδεια Κουφοντίνα. Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη για τον Κουφοντίνα. Η ασφάλεια των πολιτών είναι λαϊκό αίτημα δεν το υπηρετούν αυτοί που είναι συντηρητικοί».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «επί ΝΔ δεν ήταν που πήραν άδειες οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη; Επί ΝΔ δεν πήρε άδεια ο Χρ. Ξηρός και δεν γύρισε πίσω; Κι εμένα μπορεί να μην μ'αρέσει που ο δολοφόνος του Τεμπονέρα ο Καλαμπόκας είναι ελεύθερος. Αλλά αυτός είναι ο νόμος.

Είναι κάθετη η αντίθεσή μου με τον Κουφοντίνα αλλά δεν μπορούμε κάθε φορά που οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν μας αρέσουν να κατηγορούμε την Δικαιοσύνη».

Σε σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «καλό είναι κάποιοι να μην προδικάζουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Απαντώντας για το εάν θα προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές εάν η ΝΔ σημειώσει μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός «τα μάσησε» χωρίς να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο ίδιος, «προφανώς οι εκλογές αυτές θα παίξουν ρόλο για την επόμενη μέρα. Αν οι πολίτες επιβραβεύσουν τη ΝΔ τα μέτρα δεν θα 'χουν νομιμοποίηση. Για το αν θα προκαλέσουν εκλογές ή όχι, είναι τόσο μικρό το διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές που δεν έχει νόημα. Για το 2017, όταν ζήτησα εγώ εκλογές, ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του δυο χρόνια οπότε είχε νόημα να ζητήσει κανείς εκλογές».

Μιλώντας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «εμείς δεν θέλουμε απλά ανάπτυξη θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη. Γιατί ανάπτυξη είχαμε κι όταν κάναμε Ολυμπιάδες.

Ο μέγας μύθος της αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την μεσαία τάξη. Και δεν τα λέω εγώ αυτά. Δείτε τα στοιχεία και τους αριθμούς» συμπλήρωσε.

Αναγνώρισε ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση, την οποία η κυβέρνηση του βρήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση, αλλά τόνισε πως στα τέσσερα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση του και ανέφερε ενδεικτικά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2016, το 2017 και το 2018, καθώς και τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιχειρούν μια «λαθροχειρία», λέγοντας ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το εισόδημα των συνταξιούχων «συρρικνώθηκε».

«Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι οι παροχές σε συντάξεις επί των ημερών μας από το 2015 και μετά έχουν μια αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο με μέση σύνταξη», υπογράμμισε.

«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο και λέμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε ελαφρύνσεις, θα έχουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας να πηγαίνει στους πιο αδύναμους, θα έχουμε σε μόνιμη βάση τη 13η σύνταξη, θα έχουμε μειώσεις στη φορολογία και από το 2020 ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία», σημείωσε και τόνισε πως για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο δεν αρκεί να έχει 153 βουλευτές στη Βουλή για να το ψηφίζουν, όταν ο λαός είναι αυτός που θα δώσει την τελική του έγκριση.

Σε ερώτηση αν είναι διχαστικό το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα των πολλών» ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Όταν μιλώ για τους πολλούς μιλάω για την Ελλάδα του 99%. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε. Η πολιτική για τους λίγους θέλει να διχάσει. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία σε ένα στόχο: Οι θυσίες να μην πάνε χαμένες. Δεν κάνω διαχωρισμούς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες «ξανάνιωσε», γιατί, όπως είπε, η επαφή με τον κόσμο είναι η ζωή για τον πολιτικό και η αγάπη του κόσμου του έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη.

Αν σου άρεσε κάνε