Τσίπρας: Όλα ανοιχτά, αν τα μέτρα αποδοκιμαστούν στην κάλπη

Τσίπρας: Όλα ανοιχτά, αν τα μέτρα αποδοκιμαστούν στην κάλπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:12 Δημιουργία 24/05/19, 10:41

Συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία του εμφάνιση πριν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά η ψήφος δεν είναι χαλαρή αφού η αντιπολίτευση ζητά καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της, άρα με μία ήττα όλα θα είναι ανοικτά» Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός έριξε «βόμβα» για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

«Αφού ζήτησα από τον λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινωνικό πρόγραμμα που ξεκινήσαμε με τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζουμε και σχεδιάζουμε, εάν η ψήφος είναι αρνητική τότε δεν θα μπορώ να πω ότι δεν τρέχει τίποτα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν τα μέτρα ελάφρυνσης αποδοκιμαστούν, όλα θα είναι ανοικτά. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στη κάλπη, αν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού κανένας τεχνοκράτης δεν θα μπορεί να το αντικρούσει. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας της κοινωνικής πολιτικής μας μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, μπαίνουμε σε μία περιπέτεια».

«Κάθε ψήφος στη ΝΔ, μας βάζει πιο βαθιά σε εθνική περιπέτεια» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε τις εκλογικές αναμετρήσεις ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνησή του και στο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε από το Ζάππειο, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο για νέες παροχές.

Από το πλατό επανέλαβε το σύνθημά του ότι ψήφος στη ΝΔ ισοδυναμεί με ακύρωση των μέτρων ελάφρυνσης και στήριξη του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν.

«Διαρκή» χαρακτήρισε τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου για τον κίνδυνο ατυχήματος όσο συσσωρεύεται η ένταση. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι είναι υπερβολή να δημιουργείται ένα κλίμα ανησυχίας.

«Αυτός ο κίνδυνος είναι διαρκής κίνδυνος γιατί έχουμε έναν γείτονα που είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και το τελευταίο διάστημα έχει εθνικές εντάσεις και ανοιχτά μέτωπα στα νότια και ανατολικά σύνορά του τα οποία εξωτερικεύει. Λογικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και να χτίζουμε τις συμμαχίες μας. Από την άλλη ίσως είναι υπερβολή να δημιουργούμε κλίμα ανησυχίας αλλά ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ στην περιοχή αλλά έχουμε καταφέρει μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να έχουμε ένα πλέγμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή. Βγαίνει προς τα έξω ότι όλοι θέλουμε να συνεννοηθούμε και μόνο η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες. Στο τέλος ο Ερντογάν θα διαπιστώσει τον συσχετισμό δυνάμεων και θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις παροχές που δόθηκαν στο παρά πέντε των εκλογών με αφορμή ειδικότερα και την ανακοίνωση για αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 50 ευρώ δήλωσε «εμείς δεν πορευόμαστε στη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα δουλεύαμε πολύ καιρό και ήταν το αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε αυτή την ανάκαμψη να τη νιώσουν και οι απλοί άνθρωποι που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, στην καθημερινότητά τους. Ανακοινώσαμε τα μέτρα με απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια. Για το 2020,2021 και 2022 φέρνουμε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης αλλά έχουμε μια καταγεγραμμένη κατ'έτος υπέρβαση των στόχων που θα επιδράσει θετικά».

Επέμεινε, δε, ότι ο αντίπαλός του μιλούσε για 7ήμερη εργασία και όχι την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, ταυτίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον συντηρητισμό, τον φιλελευθερισμό, ακόμα και με... αντιφεμινιστικές αντιλήψεις, κάνοντας αναφορά σε αντιλήψεις της 10ετίας του '60 και για το πρότυπο γυναίκας «Μαίρη Παναγιωταρά».

Αναφορικά με τις φήμες περί προσέγγισης με Σπηλιωτόπουλο, ο πρωθυπουργός μεν δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει συνάντηση, αλλά τοποθέτησε την όποια προσέγγιση στο πλαίσιο της «προοδευτικής συμμαχίας», συγκρίνοντάς την με μεταγραφές όπως εκείνη της Έλενας Κουντουρά.

Αν σου άρεσε κάνε