Πάμε για εθνικές εκλογές

Πάμε για εθνικές εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 01:12 Δημιουργία 26/05/19, 23:59

«Μονοδρόμος» ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα η προκήρυξη των εθνικών εκλογών, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών, με «φόντο» την ήττα κατά κράτος που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα σενάρια, που τον ήθελαν να «δραπετεύει», εάν η διαφορά στην ευρωκάλπη ήταν μεγάλη. Το ρεπορτάζ, πάντως, λέει πως ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του περίμενε πως την 26η Μαϊου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αντιμέτωπος με μία πανωλεθρία και μάλιστα σε όλα τα «μέτωπα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, στον απόηχο της σαρωτικής νίκης της ΝΔ, μύρισε «μπαρούτι», με τον κ. Τσίπρα να δέχεται τα «πυρά» των στελεχών του κόμματός του για την πολιτική, που ο ίδιος άσκησε το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Ο ίδιος δέχτηκε βαρύτατες πιέσεις, για να πάει σε εθνικές εκλογές, προκειμένου να επιχειρήσει τώρα να σώσει ό,τι σώζεται.

Η παραδοχή ήττας… του πήρε ώρα, είναι η αλήθεια, καθώς όλοι μας περιμέναμε με μεγάλη αγωνία το διάγγελμά του.

Πάντως, ακόμη και τη στιγμή της βαριάς αυτής ήττας, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, διχάζοντας. Έθεσε, λοιπόν, το δίλημμα των πολλών και των λίγων, εξαπολύοντας ουσιαστικά επίθεση κατά του αντιπάλου του, που απόψε «έφυγε» μπροστά με προβάδισμα άνω των 9 μονάδων.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Τσίπρα, επισημαίνουν πως ο ίδιος «σύρθηκε» σε εκλογές, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το 20%.

«Αμέσως μετά τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δύο δρόμοι υπάρχουν, ο δρόμος της πλήρους εξόδου από τα μνημόνια κι ο δρόμος της επιστροφής στη λιτότητα, στο σκοτάδι της κρίσης και του ΔΝΤ. Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, στα μέτρα ελάφρυνσης, της πορείας ανασυγκρότησης και της χώρας. Για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα. Για να μην μπορεί κανείς απ' όσους καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός.

«Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την έξοδο από την κρίση και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών», συνέχισε.

«Η τελική ετυμηγορία ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια από τη μάχη να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε