Οι κάλπες έβγαλαν κάλπες - Θρίαμβος για ΝΔ, πανωλεθρία για ΣΥΡΙΖΑ

Οι κάλπες έβγαλαν κάλπες - Θρίαμβος για ΝΔ, πανωλεθρία για ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:55 Δημιουργία 27/05/19, 07:40
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ένα ισχυρό προβάδισμα δίχως προηγούμενο στην ιστορία της ευρωκάλπης πέτυχε η ΝΔ, η οποία «έσυρε» τον Αλέξη Τσίπρα στην προκήρυξη εθνικών εκλογών μέσα στον προσεχή Ιούνιο. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να «δραπετεύσει» τώρα, για να σώσει ό,τι σώζεται, κατόπιν της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα «μέτωπα».

Στην Πειραιώς, η ικανοποίηση είναι διάχυτη, ωστόσο δεν επικρατεί εφησυχασμός. Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα μεγάλης πολιτικής αλλαγής με την ψήφο τους, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητοστάκης. Τώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ βάζει πλώρη για τον απώτερο στόχο της αυτοδυναμίας, τον οποίο πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πλέον εφικτό.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου επικρατεί «παγωμάρα». Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τα σενάρια, που τον ήθελαν να ανακοινώνει εθνικές εκλογές, εάν η διαφορά στην ευρωκάλπη ήταν μεγάλη. Το ρεπορτάζ, πάντως, λέει πως ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του περίμενε πως την 26η Μαϊου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αντιμέτωπος με μία πανωλεθρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, στον απόηχο της σαρωτικής νίκης της ΝΔ, μύρισε «μπαρούτι», με τον κ. Τσίπρα να δέχεται τα «πυρά» των στελεχών του κόμματός του για την πολιτική, που ο ίδιος άσκησε το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Η παραδοχή ήττας… του πήρε ώρα, είναι η αλήθεια, καθώς όλοι μας περιμέναμε με μεγάλη αγωνία το διάγγελμά του.

Πάντως, ακόμη και τη στιγμή της βαριάς ήττας, ο κ. Τσίπρας ακολούθησε τη διχαστική «γραμμή». Έθεσε, λοιπόν, το δίλημμα των πολλών και των λίγων, εξαπολύοντας ουσιαστικά επίθεση κατά του αντιπάλου του, που «έφυγε» μπροστά με προβάδισμα άνω των 9 μονάδων, βάφοντας το χάρτη «γαλάζιο».

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει στην ίδια διχαστική «γραμμή», μέχρι και τη στιγμή της επόμενης κάλπης. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η πολιτική, σχολιάζουν πολιτικοί παράγοντες, οφείλεται για την συντριπτική του ήττα. Η επιλογή του να συνδέσει την ψήφο στην ευρωκάλπη με την επικύρωση των «δώρων», που ο ίδιος μοίρασε στο παρά πέντε, ή με την ακύρωσή τους, ξύπνησε στον ελληνικό λαό μνήμες από το δραματικό 2015, όταν ο ίδιος οδήγησε την Ελλάδα σε δημοψήφισμα, αλλάζοντας την ετυμηγορία των πολιτών τότε και κάνοντας το «όχι»… «ναι».

Στον αντίποδα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι συνεργάτες του την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες, δεν ακολούθησαν τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του στην τακτική της «άγριας» πόλωσης, επιμένοντας στο «γαλάζιο» κυβερνητικό πρόγραμμα και τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να πάει μπροστά…

Χωρίς διχαστικά διλήμματα, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τη στρατηγική του, επενδύοντας στο τρίπτυχο των προγραμματικών του προτάσεων –για λιγότερους φόρους για όλους, πολλές νέες δουλειές και εμπέδωση της ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη – με αποτέλεσμα οι κάλπες… να βγάλουν κάλπες.

Αν σου άρεσε κάνε