Όρισαν νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο ενώ έχουν παραιτηθεί

Όρισαν νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο ενώ έχουν παραιτηθεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:45 Δημιουργία 31/05/19, 17:22

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία έχει «συρθεί» σε πρόωρες εθνικές εκλογές, στη σκιά της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και μόλις ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες, το Υπουργικό Συμβούλιο «κλείδωσε» την Παρασκευή τον διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο,, αγνοώντας τόσο τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το ηχηρό μήνυμα του ελληνικού λαού: ότι η αλαζονεία έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, η Ειρήνη Καλού θα λάβει τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν μαραθώνια, ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε μετά τις πέντε το απόγευμα. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργικό συμφωνήθηκαν τα βήματα, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τη διάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η ΝΔ απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι» στο αίτημα του Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση ως προς το ζήτημα των αλλαγών στην κορυφή της Δικαιοσύνης.

Τα «βλέμματα», λοιπόν, τώρα στρέφοντα στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα κληθεί να βάλει την υπογραφή του στις σχετικές αλλαγές. Προς το παρόν, οι πληροφορίες που έρχονται από το Προεδρικό Μέγαρο είναι συγκεχυμένες.

Πάντως, πληροφορίες του Xrimaonline.gr αναφέρουν πως δεν αποκλείεται παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, τη στιγμή που η «γαλάζια» παράταξη κάνει λόγο για εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Μάλιστα, στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει ιδιοτελή ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα και σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με την Δικαιοσύνη, γι’ αυτό η έκκληση προς εκείνον θα είχε ιδιαίτερη σημασία αυτή την ώρα.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του – σημειώνεται πως οι κάμερες έμειναν εκτός αίθουσας – επιτέθηκε σφόδρα κατά της ΝΔ, η οποία μόλις χθες είπε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στο αίτημα του Καλογήρου για συναίνεση ως προς τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Αν σου άρεσε κάνε