«Μήλον της έριδος» ο Προκόπης Παυλόπουλος

«Μήλον της έριδος» ο Προκόπης Παυλόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:41 Δημιουργία 31/05/19, 20:08

Το Μαξίμου αποκρούει τις σφοδρές αντιδράσεις που δέχεται για την απόφασή της να προχωρήσει στην αλλαγή ηγεσίας του Αρείου Πάγου με επίθεση.

Μετά την ανακοινώσεις που βγήκαν από το υπουργικό συμβούλιο με τα ονόματα που προτείνει η κυβέρνηση για την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα κάνουν επίκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ασκώντας πίεση.

Πρώτη αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποιώντας την εξής ανακοίνωση:

«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις», τονίζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με αφορμή την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν», προσθέτει το Μαξίμου.

Τι λένε πηγές της Προεδρείας

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με τις προθέσεις του να στηρίξει ή όχι την απερχόμενη κυβέρνηση στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης που δρομολογεί.

Ειδικότερα, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν πως «όταν έρθει το σχέδιο, θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Όπως σημείωναν, ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

Ανοιχτό δηλαδή παραμένει το ενδεχόμενο ο ΠτΔ να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας ακολουθώντας το τυπικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή την 1η Ιουλίου.

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα τον τοποθετούσε απέναντι στο πνεύμα, αν όχι στο γράμμα του Συντάγματος, όπως επισημαίνουν οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, που τονίζουν ότι μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Αν σου άρεσε κάνε