Μητσοτάκης: Με δυνατά «όπλα» στη φαρέτρα για τη μάχη των εθνικών εκλογών

Μητσοτάκης: Με δυνατά «όπλα» στη φαρέτρα για τη μάχη των εθνικών εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:31 Δημιουργία 03/06/19, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές είναι το συμπέρασμα της αναμέτρησης που έληξε χθες, με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο χάρτης βάφτηκε «γαλάζιος» και στην Πειραιώς μετρούν μόνο κέρδη σε περιφέρειες, που είχαν καιρό να κερδίσουν (Αττική, όπου τελευταία φορά η παράταξη είχε κερδίσει το 1998 με την υποψηφιότητα Κατριβάνου), αλλά και από αποτελέσματα - θετικές εκπλήξεις σε περιφέρειες, όπου παραδοσιακά δεν ήταν ισχυρή ( Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά).

Στην Πειραιώς δεν προσπερνούν την επικράτηση και στην Πελοπόννησο, όπου το ενδιαφέρον για τον κ. Νίκα ήταν έντονο από την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης και στην Στερεά Ελλάδα.

Σε επίπεδο δήμων, και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκόμισε σημαντικά οφέλη, με δεδομένο ότι σε κανέναν μεγάλο δήμο δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόλυτη επικράτηση του κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα, η νίκη του ανεξάρτητου αλλά προερχόμενου από τη ΝΔ, κ. Ζέρβα στην Θεσσαλονίκη και η σημαντική άνοδος των ποσοστών του κ. Βλαχάκου στον Πειραιά αποτιμήθηκαν θετικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες μίλησε για την ολοκλήρωση της πολιτικής επιτυχίας της ΝΔ σε αυτό το πρώτο ημίχρονο, προχωρεί με σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα του ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι ο ρόλος των περιφερειών στην ανάπτυξη της χώρας θα είναι σημαντικός, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διεκδίκησης από όλους κονδυλίων και αρμοδιοτήτων, προκειμένου η καθημερινότητα των πολιτών να γίνει πιο εύκολη .

Για τον πρόεδρο της ΝΔ το κεφάλαιο των αυτοδικητικών εκλογών έκλεισε ήδη και άνοιξε αυτό των εθνικών εκλογών. Όπως έπραξε και μετά τις ευρωεκλογές, έτσι και χθες, κράτησε χαμηλούς τόνους και απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Το μετριοπαθές προφίλ, η αποφυγή μετωπικών συγκρούσεων και μιας άσκοπης πόλωσης, αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής της ΝΔ ενόψει της 7ης Ιουλίου, κάτι που έχει καταστεί σαφές και προς όλα τα στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το βράδυ ξεκινά την προεκλογική του καμπάνια για τις εθνικές εκλογές (με εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό) , θα επιμείνει σε προγραμματικό πολιτικό λόγο, επιδιώκοντας τη θετική ψήφο των πολιτών.

Θα αποφύγει κινήσεις υψηλού ρίσκου, όπως επίσης και την εμπλοκή σε εξελίξεις που συντελούνται σε αλλά πολιτικά κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «γραμμή» που δόθηκε σε όλα τα στελέχη της ΝΔ, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το «διαζύγιο» του ΚΙΝΑΛ με τον κ. Βενιζέλο, είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί μεν, δεν εμπλέκεται δε.

Το μόνο που έπραξε η οδός Πειραιώς είναι να διαψεύσει αμέσως δύο φήμες: ότι η ΝΔ δεν θα καλέσει τον κ. Βενιζέλο σε πολιτική συνεργασία και το ότι θα προταθεί πιθανώς από τη ΝΔ για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. «Κανένα από τα δύο θέματα δεν ετέθη ποτέ, ούτε πρόκειται να τεθεί», λένε «γαλάζια» στελέχη και είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα μείνει μακριά από τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Σε επίπεδο συνεργασιών, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι βασικός εκλογικός στόχος παραμένει η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, αλλά σε πολιτικό επίπεδο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι μετά τις εκλογές θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Αν σου άρεσε κάνε