«Λεηλασία» του ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Γεννηματά

«Λεηλασία» του ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Γεννηματά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:18 Δημιουργία 03/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ούτε ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικηκτικών εκλογών, η Φώφη Γεννηματά οδήγησε σε αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκαλώντας ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο κόμμα της και «τσουνάμι» στην ευρύτερη πολιτική σκηνή της χώρας, η οποία τελεί υπό αναμονή για την κορυφαία αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Η απόφαση πίσω από την κίνηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ήταν ειλημμένη, λένε πηγές προσκείμενες στο κόμμα. Τι σημαίνει αυτό: ότι η κυρία Γεννηματά είχε ορίσει τη στόχευσή της ενόψει των εθνικών εκλογών, που δεν είναι άλλη από τη «λεηλασία» του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, η ίδια δεν ενδιαφέρεται να συμπράξει με τη ΝΔ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της τελευταίας. Την ενδιαφέρει πως θα συντρίψει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή του, σκεπτόμενη ότι διώχνοντας τον κ. Βενιζέλο, θα «κλέψει» ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.

Στο στόχο αυτό, άλλωστε, δεν βρήκε «σύμμαχο» τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος διεμήνυσε αυστηρά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει η χώρα να πέσει στα βράχια την επομένη των εκλογών, αν το πρώτο κόμμα - όπως όλα δείχνουν η ΝΔ - δεν κερδίσει ποσοστά αυτοδυναμίας.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση της προέδρου, η οποία επικαλείται εξάλλου την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Στελέχη του Κινήματος, ωστόσο, δεν συμμερίζονται την απόφασή της, επισημαίνοντας πως αυτή θα μπορούσε να φέρει την παράταξη ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το ΚΙΝΑΛ αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στις ευρωκάλπες, εντούτοις δεν απέσπασε και τα προσδοκώμενα ποσοστά, δεδομένου ότι πολλοί πολιτικοί παράγοντες περίμεναν την έκπληξη.

Οι «διαφωνούντες» εντός του Κινήματος, λοιπόν, υποστηρίζουν πως η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου ενδεχομένως και να επιφέρει διαρροή ψηφοφόρων προς όφελος της ΝΔ. Πρόκειται για τους ψηφοφόρους, που θέλουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους όμως εξέφραζε η φωνή του κ. Βενιζέλου.

Με βάση όλο το παραπάνω «φόντο», η ανησυχία στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ είναι διάχυτη, με τα στελέχη της να φοβούνται για τις συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων, όπως αυτές θα καταγραφούν στις εκλογές του Ιουλίου.

Οι τόνοι στο ταβάνι

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η επίμαχη συνομιλία Γεννηματά-Βενιζέλου, που οδήγησε και σε ρήξη, έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, με την πρώτη να προτείνει στον δεύτερο την τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού επικεφαλής είναι πλέον ο κ. Καμίνης.

Μάλιστα, για την επιλογή αυτή η αρχηγός του Κινήματος στέλνει μήνυμα ανανέωσης και διεύρυνσης.

Στην πρόταση της Φώφης, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να έθεσε το τελεσίγραφο «ή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα». Η αποχώρηση ήταν η «απάντηση».

Αλαζονεία…

Οι χθεσινές δηλώσεις, πάντως, της κυρίας Γεννηματά, την ώρα που η καταμέτρηση των ψήφων για περιφέρειες και δήμους ήταν σε πλήρη εξέλιξη, δεν έχουν αφήσει και την καλύτερη εντύπωση στον πολιτικό κόσμο.

Η ίδια τόνισε πως είναι η αρχηγός, οπότε και παίρνει αποφάσεις. «Δεν συναποφασίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε «βολές» κατά του κ. Βενιζέλου.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα για «ξεκαθαρίσματα», επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε είναι μονάχα η αρχή» και δηλώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την παράταξη».

«Από πότε ένας πρόεδρος πρέπει να είναι όμηρος των στελεχών;», αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είμαι πρόεδρος, και έκανα μια επιλογή, δεν συναποφασίζουμε».

Έθεσε δε ζήτημα ηθικής για την αποχώρηση στελεχών στο παρά πέντε της πιο κρίσιμης εκλογικής μάχης για το Κίνημα, τονίζοντας ότι έτσι βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Χτύπησε την «καμπάνα» για τον κ. Βενιζέλο...

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτησή της και για τους κκ. Σημίτη και Ανδρουλάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο καθένας στον ρόλο του»

Ερωτηθείσα για μετεκλογικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως θα μιλήσει μετά τα αποτελέσματα της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

Και οι άλλοι;

Τα «απόνερα» θα φανούν εντός των ημερών. Ποιά είναι αυτά; Πως θα αντιδράσουν τα στελέχη, που είναι κοντά στον κ. Βενιζέλο. Ο τελευταίος, λένε οι ίδιες πηγές, δεν βιάζεται, καθώς η οποία κίνησή του θα είναι ανάλογη του ειδικού του βάρους του στην πολιτική ζωή της χώρας και της ευθύνης του απέναντι στον κόσμο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο.

Αν σου άρεσε κάνε