Μια ώρα δύσκολη για το ΚΙΝΑΛ

Μια ώρα δύσκολη για το ΚΙΝΑΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:31 Δημιουργία 04/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Τόσο μεγάλος ήταν – και είναι - ο πολιτικός ντόρος, που ακολούθησε την ιστορική αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, που επισκίασε ακόμα και το ντέρμπι δήμων και περιφερειών κατά τη βραδιά του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο σάλος δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «εκδιώχτηκε», μόλις ένα μήνα πριν τη «μάχη» στις εθνικές κάλπες, αλλά και στην κρίση, όπου οδηγείται το Κίνημα ακριβώς σε μία κομβική στιγμή για την εγχώρια πολιτική σκηνή, καθώς και στο προφίλ που κρατά τώρα η Φώφη Γεννηματά.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν «παγώσει» με την επίδειξη ισχύος της αρχηγού τους, η οποία έχει δώσει τη «γραμμή» του «εγώ είμαι η πρόεδρος, εγώ αποφασίζω». Όπως γράφαμε και χθες στο Xrimaonline.gr, η κυρία Γεννηματά έχει ορίσει τη στρατηγική της για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Στόχος της είναι η «λεηλασία» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ίδια λέει - τώρα - ότι αντιτίθεται σε σύμπραξη με τη ΝΔ, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην κάλπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε πως δεν θα συμμετάσχει σε κινήσεις, που θα στείλουν τη χώρα στα βράχια - εννοώντας πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ και άρνησης του ΚΙΝΑΛ για κυβέρνηση συνεργασίας, η Ελλάδα θα εισέλθει σε έναν νέο γύρο αβεβαιότητας, τώρα που το κλίμα δείχνει να αλλάζει, οπότε με μαθηματική ακρίβεια η απλή αναλογική είναι ο επόμενος κρίσιμος σταθμός - ήρθε και η σύγκρουση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και έτσι η ρήξη ανάμεσα στους δύο οριστικοποιήθηκε.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ παίζει το «χαρτί» της αυτόνομης πορείας του Κινήματος, εκτιμώντας πως με αυτό θα κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους. Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι η ίδια λαμβάνει ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο με την τελευταία επιλογής της. Να χάσει τους ψηφοφόρους, τους οποίους εξέφραζε ο κ. Βενιζέλος. Να δει σημαντική διαρροή προς όφελος της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Το ρίσκο αυτό είναι που φοβίζει τα στελέχη της, τα οποία έχουν ως βαρόμετρο τις αποδόσεις του ΚΙΝΑΛ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Κοινώς, αλλιώς περιμέναμε να κάνει η κυρία Γεννηματά την έκπληξη και αλλιώς την έκανε. Πολιτικοί παράγοντες «έβλεπαν» την παράταξη να κάνει το «μπουμ» σε αυτές τις κάλπες, αλλά τελικά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Τουναντίον, το Κίνημα έχει οδηγηθεί σε σοβαρή κρίση, με την κυρία Γεννηματά να εξαπολύει «βολές» κατά και του Κώστα Σημίτη, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε να καθίσει στη γωνιά του. «Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα τα ανήθικα και ανέντιμα που έχουν ακουστεί εις βάρος του, αλλά δεν είναι πρόεδρος», δήλωσε η ίδια. Τα «πυρά» της βέβαια επεκτάθηκαν και κατά του κ. Ανδρουλάκη, στον οποίο υπενθύμισε ότι η θέση του είναι στην Ευρωβουλή, αφότου εκείνος μίλησε για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που έπρεπε να αποφευχθεί», αναφερόμενος στη ρήξη με τον κ. Βενιζέλο.

Σήμερα, Τρίτη έρχονται δύσκολες ώρες για το κόμμα, καθώς συνεδριάζουν τα όργανά του, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με την Πολιτική Γραμματεία, με το ζήτημα Βενιζέλου να τίθεται επί τάπητος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προανήγγειλε ότι έχει πολλά να πει, δηλώνοντας παράλληλα για τον κ. Βενιζέλο ότι «έχει πολιτικό και θεσμικό μέλλον μπροστά του».

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η συνεδρίαση θα έχει «φόντο» και την ήττα του Απόστολου Κατσιφάρα στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Το μεγάλο φαβορί και εκλεκτός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ηττήθηκε, με πολιτικούς παράγοντες να επικαλούνται τις «γέφυρες» που ο ίδιος έριξε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαϊα.

Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυρία Γεννηματά για σύμπνοια με την Κουμουνδούρου. Τα ερωτήματα είναι πολλά και «καυτά», ενώ η πρόεδρος του Κινήματος έχει προκαλέσει τόσο ισχυρές εσωκομματικές έριδες, που μπορεί να της γυρίσουν μπούμερανγκ την επομένη της 7ης Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε