«'Ηθελαν ένα ΚΙΝΑΛ χωρίς Βενιζέλο» - Η Γεννηματά επέλεξε τον αυτοχειριασμό

«'Ηθελαν ένα ΚΙΝΑΛ χωρίς Βενιζέλο» - Η Γεννηματά επέλεξε τον αυτοχειριασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:02 Δημιουργία 03/06/19, 19:39

«Ήθελαν ένα ΚΙΝΑΛ χωρίς Βενιζέλο». Σε αυτή τη φράση ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνόψισε το παρασκήνιο της αιφνίδιας συνάντησής του με την Φώφη Γεννηματά το περασμένο Σάββατο, που τελικά τον έθεσε εκτός του Κινήματος, επισημαίνοντας μάλιστα πως η πρόεδρος του κόμματος έκανε «μια επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, ότι η κυρία Γεννηματά επιδιώκει τη «λεηλασία» του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για την επομένη μέρα της 7ης Ιουλίου, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εθνικές κάλπες.

Αυτή η στόχευση, εξάλλου, αποτέλεσε και την αιχμή της σύγκρουσης των δύο. Εκείνος δεν ενέκρινε τις αποφάσεις της, καθώς διεμήνυσε πως ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε κινήσεις, που θα στείλουν τη χώρα στα βράχια.

Φανερά ενοχλημένος με τον τρόπο που τον παρουσιάζει πλέον η κυρία Γεννηματά, άφησε αιχμές πως υπήρξε το θύμα μίας σκοπιμότητας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η ρήξη δεν ήρθε ως αποτέλεσμα της φημολογούμενης διαφωνίας επί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως υποστήριξε η επικεφαλής του κόμματος, αλλά ως συνέπεια της... ανακοίνωσή της πως πλέον διαφέρει η πολιτική τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας, ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυρία Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «προσβολές» εις βάρος του, ενώ ο διερωτήθηκε, τί αντιπολίτευση στοχεύει να κάνει η πρόεδρος του Κινήματος.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη διότι έχει πληγεί βαθύτατα η δημοκρατική παράταξη. Ελπίζω αυτή η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Τα περιστατικά είναι πάρα πολύ απλά. Η κυρία Γεννηματά μου τηλεφώνησε την Πέμπτη για να συναντηθούμε το Σάββατο. Υπέθεσα ότι θα ήθελε να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου πολλές εβδομάδες, είχαμε απλά τυπικές συναντήσεις στα κομματικά όργανα.

Μετά από μια χαλαρή συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η κυρία Γεννηματά μου είπε ότι έχει τρία δεδομένα μπροστά της:
1ον: Ότι έχει αισθητές διαφορές με την δική μου πολιτική
2ον: Ότι έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένα απλό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ αλλά να έχω ένα ευρύτερο ρόλο
Και τρίτον ότι έχει δεσμευθεί σε τρίτο πρόσωπο την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας».

«Το επεισόδιο έγινε, για να σταλεί ένα μήνυμα», σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο. «Η κ. Γεννηματά μου είπε ότι έχουμε διαφορές στην πολιτική μας γραμμή και αντίληψη. Μού είπε ότι εγώ θέλω να διαδραματίζω ευρύτερο ρόλο. Και ότι έχει δεσμευτεί απέναντι σε άλλο πρόσωπο για το Επικρατείας. Εγώ δεν ζητούσα τίποτα. Έχω πει ότι δεν ξέρω τίποτα για το Επικρατείας. Έχω ανακοινώσει δημόσια από τον Ιανουάριο ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη. Το είπα και στην κ. Γεννηματά από τον Νοέμβριο του 2018. Η κ. Γεννηματά μού ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει για άλλο πρόσωπο και έχει δεσμευτεί. Δεν αρκέστηκε σε αυτό. Το μήνυμα το εκπέμπει η δική μου απομάκρυνση. Δεν ήθελαν την παρουσία μου και το κατέστησαν σαφές. Όλα τα άλλα ήταν προσχηματικά. Εάν η κ. Γεννηματά μου έλεγε ότι δεν θέλει να είμαι στην επόμενη Βουλή, αλλά να βοηθήσω, π.χ., στην προεκλογική εκστρατεία, θα το δεχόμουν. Αλλά δεν μου είπε αυτό. Μου είπε ότι έχουμε διαφωνία στη στρατηγική», τόνισε.

Κατηγόρησε δε την κυρία Γεννηματά ότι με τη στάση της, βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία. «Η επιλογή της επιχορηγεί τη ΝΔ. Αυτό το άγχος να εκλεγεί η ΝΔ ως αυτοδύναμη, για να μην έχει πρόβλημα και δίλημμα μετά τις εκλογές καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της παράταξης. Με αυτοδύναμη τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ θέλει να παίξει ρόλο αντιπολιτευτικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε μία επιλογή εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης. Αγωνίζομαι να προστατέψω τη χώρα, την παράταξη, τους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς γιατί δεν έδωσε τη μάχη στα ψηφοδέλτια με το σταυρό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «αυτό είναι προσβολή. Με ενδιαφέρει εμένα να είμαι βουλευτής; Τιμώ το κοινοβουλευτικό αξίωμα αλλά το κατέχω 27 χρόνια. Το ερώτημα είναι αν το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι πρέπει να έχει και εμένα στη Βουλή, ως φωνή στους κόλπους του. Αν ήθελε ας το έκανε. Ήθελε λοιπόν να στείλει ένα μήνυμα. Το μήνυμα ότι υπάρχει ένα άλλο ΚΙΝΑΛ χωρίς Βενιζέλο».

Αναφορικά με την επιλογή Καμίνη, ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο ίδιος δήλωσε ότι «ο κ. Καμίνης ήταν συμπαθέστατος. Αλλά αν ήθελε να σηματοδοτήσει αυτά που σηματοδοτεί στην κορυφή του Επικρατείας, γιατί κατέβηκε στις ευρωεκλογές»;

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση της κυρίας Γεννηματά ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τους επόμενους.

Επιτέθηκε επίσης στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. λέγοντας ότι ουσιαστικά έχρισε τη Νέα Δημοκρατία νικητή και ότι με την πολιτική της επιχορηγεί τη Νέα Δημοκρατία.

«Εγώ αγωνίστηκα και αγωνίζομαι να μην είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία (…) Πρόκειται για μία λογική αυτοχειριασμού της παράταξης και της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς, αν η πρόσφατη ρήξη θα ανοίξει θέμα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι όποιες εσωκομματικές διαδικασίες δεν τον αφορούν.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος δεν τοποθετήθηκε για τα σενάρια, που τον θέλουν να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήσυχο να μην υπογράψει τα διατάγματα για τη Δικαιοσύνη».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσχώρησής του στη ΝΔ, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία στον ορίζοντά μου». Τόνισε πάντως ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας «τον σέβεται».

Αν σου άρεσε κάνε