«Μαζεύουν» με νομοτεχνικές βελτιώσεις την οργή για το βιασμό που γίνεται πλημμέλημα

«Μαζεύουν» με νομοτεχνικές βελτιώσεις την οργή για το βιασμό που γίνεται πλημμέλημα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:27 Δημιουργία 06/06/19, 11:57

Μετά τη «θύελλα» πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, ο Μιχάλης Καλογήρου προανήγγειλε την Πέμπτη νομοτεχνικές βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο, το οποίο προκάλεσε εσωκομματικές συγκρούσεις, αλλά και την οργή της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα», είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια.

«Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή.λ ενστάσεις υπάρχουν για το χρόνο έναρξη ισχύος του Ποινικού Κώδικα με τον Σταύρο Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «δραματική έκκληση να μην βιαστούμε να γίνουν οι αλλαγές μέσα στη δικαστική περίοδο».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας συνεχίζεται χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης -με εξαίρεση το Ποτάμι- και η ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων θα γίνει σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση που στοχεύει στη ψήφιση ρουσφετολογικών διατάξεων. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης- εκτός από το Ποτάμι- αποχώρησαν και από τη σημερινή συνεδρίαση, όπως είχαν πράξει και χθες στην κύρωση δύο συμβάσεων.

Αν σου άρεσε κάνε