Άτακτη υποχώρηση Καλογήρου για το αδίκημα του βιασμού

Άτακτη υποχώρηση Καλογήρου για το αδίκημα του βιασμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:27 Δημιουργία 06/06/19, 14:45

Πρύμναν ανέκρουσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εν μέσω πολιτικής και κοινωνικής οργής για τη διάταξη, που αφορά στο αδίκημα του βιασμού, με τον Μιχάλη Καλογήρου να καταθέτει νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου να «μαζέψει» τη θύελλα αντιδράσεων.

Σημειώνεται πως οι αντιρρήσεις έφτασαν και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό να ανασκευάσει το αρχικό κείμενο της διάταξης.

Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη που κατατέθηκε από τον κ. Καλογήρου το μεσημέρι της Παρασκευής, προβλέπει πως η παράγραφος 5 τροποποιείται και θα αναφέρεται πως «όποιος επιχειρείται γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη».

Με αυτό τον τρόπο, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ξεκαθαρίζεται απολύτως ότι πρόκειται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα. Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Η διάταξη, όπως είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από νομικούς και φεμινιστικές οργανώσεις. Την αντίθεσή της είχε εκφράσει και η Διεθνής Αμννηστία που είχε τονίσει πως η αρχική διάταξη -πριν τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός- όριζε τον βιασμό με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης.

Σημειώνεται πως έτοιμοι να καταψηφίσουν το αμφιλεγόμενο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για το βιασμό ήταν νωρίτερα οι προσκείμενοι στους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τροποποιούσε το συγκεκριμένο άρθρο.

Πάντως, ο κ. Καλογήρου κατά την τοποθέτησή του για τους νέους Κώδικες υπεραμύνθηκε εκ νέου των προωθούμενων διατάξεων.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του βιασμού, έκανε λόγο για μία «εσφαλμένη συζήτηση» περί μετατροπής του αδικήματος του βιασμού σε πλημμέλημα.

Αν σου άρεσε κάνε