Γιατί επιμένουν στο αφήγημα που έχασε στις κάλπες;

Γιατί επιμένουν στο αφήγημα που έχασε στις κάλπες;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:55 Δημιουργία 09/06/19, 13:18

Ο αισιόδοξος πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα κατάργηση ή επικύρωση των παροχών της κυβέρνησης πριν τις εκλογές της 26ης Μαίου. Και οι κάλπες έβγαλαν την ετυμογορία: οι πολίτες δεν «αγόρασαν» ένα αφήγημα που έμοιαζε πολύ με το δίλημμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός, μετά το αρχικό σοκ, έμοιαζε να καταννοεί ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει την ψήφο των πολιτών με τον λάθος τρόπο. Την ίδια ώρα, οργιάζαν τα δημοσιεύματα για εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Κουμουνδούρου, όπου εκτοξεύονταν ευθύνες εκατέρωθεν και ονόμαζαν αποδιοπομπαίους τράγους.

Το βράδυ των ευρωεκλογών, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «πήρε το μήνυμα». Κάτι που όμως δεν στηρίζεται από τις δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και κορυφαίων στελεχών του, που δύο εβδομάδες μετά κάνουν προεκλογική καμπάνια με τα ίδια υλικά.

Ο πρωθυπουργός δημιουργεί νέους εχθρούς, τους «συντηριτικούς κύκλους» στην Ευρώπη, που θα εκμεταλλευτούν την εκλογική ήττα της κυβέρνησης για να ακυρώσουν τα θετικά μέτρα και να πιέσουν εκ νέου για λιτότητα.

Ο μεν Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα, αλλά εξαπολύοντας τα βέλη του σε εσωτερικό εχθρό, μιλώντας για επιστροφή στην λιτότητα με κυβέρνηση ΝΔ. Η Όλγα Γεροβασίλη κάνει λόγο για κόψιμο μισθών από τη ΝΔ, και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια βροχή ανακοινώσεων, προβλέπει ότι ο Μητσοτάκης θα αυξήσει ξανά τον μειωμένο ΦΠΑ, που θα συνοδεύεται από αυξήσεις στα φάρμακα.

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός έχοντας γνώση των δύο σχεδίων που υπάρχουν στο τραπέζι, θα επιλέξει αυτό που δίνει ανάσα και προοπτική για την επόμενη μέρα και όχι αυτό το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στις σκοτεινές μέρες της λιτότητας και της κοινωνικής ερήμωσης» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Όπως σημειώνει, το κυρίαρχο είναι η προγραμματική αντιπαράθεση και η σύγκριση των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.. «Η δική μας έγνοια είναι να γίνει καθαρό σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας το τι πραγματικά διακυβεύεται» τονίζει.

Σχετικά με επικρίσεις που δέχτηκαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού με αφορμή την ήττα στις ευρωεκλογές, λέει μεταξύ άλλων ότι «καθένας μας προσφέρει στη συλλογική μας προσπάθεια από το πόστο που του αναλογεί και φυσικά αναλαμβάνει την ευθύνη» και πως το «blame game» είναι παράδοση άλλων πολιτικών χώρων.

Σχολιάζοντας το θέμα των μετατάξεων των υπαλλήλων της Βουλής, υπενθυμίζει την κίνηση του Πρωθυπουργού και την από κοινού απόφαση με τον πρόεδρο της Βουλής για αναστολή όλων των μετατάξεων. Αναφέρει ακόμη ότι η κίνηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να δώσει εξηγήσεις, να ζητήσει συγγνώμη και να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια την τιμά και συνάδει με την δημόσια παρουσία της. Αντίθετα, όπως παρατηρεί, δεν βλέπει αντίστοιχη στάση από τον κ. Τραγάκη «που διόρισε ως μόνιμους υπαλλήλους έξω από κάθε αξιοκρατική διαδικασία την κόρη, τον γαμπρό και τη νύφη του στο ελληνικό κοινοβούλιο» και προσθέτει: «Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν να επιλέξει στο θέμα αυτό να ακολουθήσει τη στάση του Πρωθυπουργού».

Ασκεί έντονη κριτική προς τη Ν.Δ., η οποία - όπως σημειώνει - «νομίζει ότι απευθύνεται σε έθνος λωτοφάγων» και προσθέτει ότι «η μοναδική παράταξη στη χώρα που δεν έκανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη νομοθέτηση πριν τη διάλυση της Βουλής αναφέρει ότι δεν έπαψε να υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα επειδή έτσι το θεωρεί η Ν.Δ.. Υπενθυμίζει ότι στους 5 νόμους και 20 τροπολογίες που «επέλυαν επείγοντα ζητήματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος», με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έγινε δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία και πως στην αντίστοιχη περίπτωση στα τέλη Δεκεμβρίου ‘14 επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ «υπερψηφίστηκαν 182 τροπολογίες εκ των οποίων οι 148 ήταν βουλευτικές και δεν συνοδεύονταν από έκθεση για την προκαλούμενη δαπάνη».

Ερωτηθείς αν κάποιοι λειτουργούν εκβιαστικά προς τον ΠτΔ ως προς τη στάση που θα κρατήσει αναφορικά με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι «δεν έχει δικαίωμα κανείς να τον εμπλέκει σε πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί με βάση τις απολύτως προσδιορισμένες από το Σύνταγμα ενέργειες και φυσικά το υψηλότατο αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης που τον διακατέχει».

Στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος με σταυρό στις εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος απαντά ότι «οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «ο καθένας από μας θα δώσει αυτή την κρίσιμη μάχη από όποιο πόστο του ζητηθεί».

Οι δηλώσεις Γεροβασίλη

«Στις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν οι αριθμοί και τα ποσοστά των ευρωεκλογών», αλλά «θα αντιπαρατεθούν ο προγραμματικός λόγος, οι προγραμματικές θέσεις, οι δυνάμεις που θέλουν την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού και οι δυνάμεις που τη βλέπουν ως λάφυρο στην υπηρεσία των λίγων» επισημαίνει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων εν όψει των εθνικών εκλογών «θα συγκριθούν προγράμματα και πεπραγμένα». Η ίδια εκτιμά πως «όσο κι αν η Ν.Δ. έχει φορέσει το προεκλογικό της προσωπείο, και εμείς θυμόμαστε τι έκανε και ο λαός δεν ξεχνά».

Η κ. Γεροβασίλη κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπόσχεται μείωση φόρων και ήδη έχει πει ότι θα προκύψει από το “μαχαίρι” στις δαπάνες του κράτους, αλλά αποκρύπτει ότι οι δαπάνες του κράτους αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, επιδόματα που δίνονται ακόμα και σε τμήμα της μεσαίας τάξης, για την οποία δήθεν κόπτεται».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, δηλώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον «εάν μετά την αποχώρηση Βενιζέλου θα αποχωρήσει και το Κίνημα Αλλαγής από τη γραμμή Βενιζέλου».

Αν σου άρεσε κάνε