Στις κάλπες με παροχές-μαμούθ, Σύνταγμα και έξοδο από τα μνημόνια

Στις κάλπες με παροχές-μαμούθ, Σύνταγμα και έξοδο από τα μνημόνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 23:00 Δημιουργία 10/06/19, 20:52

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της προεκλογικής του καμπάνιας που θα μπορούσε να συνοψιστεί σε παροχές-μαμούθ, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, ανάκτηση της αυτοκυριαρχίας της χώρας με την έξοδο από τα μνημόνια και μήνυμα συσπείρωσης στους αριστερούς ψηφοφόρους.

Ενδεικτικά εξήγγειλε 2 αυξήσεις 7,5% του κατώτατου μισθού, μείωση προκαταβολής φόρου 50%, μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αύξηση της εθνικής σύνταξης καθώς και δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις σε υγεία και παιδεία.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο «άνοιγμα» της κυβέρνησης στην μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να ζητήσει από εκείνους που σήκωσαν τα μεγαλύτερα βάρη αν άξιζε αυτό για να στηρίξουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες τους, ζητώντας τους παράλληλα να θυμηθούν ποιος έβαλε την χώρα στον εφιάλτη της κρίσης.

«Κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάσει την Ελλάδα» τόνισε, στρέφοντας και πάλι τα βέλη του στην αντιπολίτευση «ο λαός θα απαντήσει αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές, αν όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική με δανεικά θα επιτρέψουν ως λυτρωτές»

Προσδιόρισε το δίλημμα αυτών των εκλογών: « Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που την χρεοκόπησαν».

Χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση ένα ακόμα διακύβευμα της κάλπης. «Κάναμε το πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε την επόμενη βουλή για να ολοκληρωθεί» επεσήμανε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με ένα κάλεσμα συσπείρωσης των αριστερών ψηφοφόρων: «Τώρα για πρώτη φορά η Αριστερά μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά, να τα αλλάξει όλα».

Live κάλυψη της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής:

Ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με έναν απολογισμό... της κληρονομιάς που έλαβαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την οποία συνόψισε σε διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, βασίζεται σε τέσσερις κεντρικούς πυλώνες: Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς, Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος και Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

«Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει στις φούσκες του Χρηματιστηρίου, στους διορισμούς ημετέρων, στην κακοδιαχείριση», τόνισε.

«Διπλασιασμό των επενδύσεων στη χώρα μέχρι του 2025 και αύξηση 50% εξαγωγών το ίδιο διάστημα», εξήγγειλε από το βήμα ο κ. Χαρίτσης.

«Ολοκληρώνουμε το Κτηματολόγιο μέχρι το 2021», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Δίκη χωρίς χαρτί είναι ακόμα ένας από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια».

«Το δίλημμα των εκλογών είναι ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθήσει η χώρα. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε τη χώρα στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των αγορών» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Νέα αύξηση μισθών, ποιοτικές δουλειές, και ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύς των εργαζομένων, υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας, που πήρε αμέσως μετά τον λόγο.

«Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση της 7ημερης εργασίας και του 8ωρου, την κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων και ανεργίας, αλλά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Υποσχέθηκε 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της 4ετίας, δυο διαδοχικές αυξήσεις 7,5% του κατώτατου μισθού έως το 2021, αύξηση των ελέγχων εργασίας, και αύξηση διάρκειας των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές»

Στο βήμα ανέβηκε έπειτα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ακολούθησε το μοτίβο των προηγούμενων με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

«Θέλουμε να αποφύγουμε φοροαπαλλαγές για τους λίγους, συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς - αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ» τόνισε αναφερόμενος στην μείωση φόρου των επιχειρήσεων.

«Σχεδιάζουμε ένα πακέτο από το 2019-2020 που περιλαμβάνει:

Μείωση προκαταβολής φόρου 50% για όλους

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).

Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές

Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

«Εμείς καλούμε την μεσαία τάξη και τα λαικά στρώματα να σκεφτούν πολύ σοβαρά, τι πήραμε, τι κάναμε, πού θα πάμε» κατέληξε καλώντας στο βήμα την «καλύτερη μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ», Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την πλευρά του εξήγγειλε δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία:

Προσλήψεις 10.000 γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού

15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

10.000 νέες θέσεις ερευνητών

Δαπάνες για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ στο τέλος της 4ετίας

Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της 4ετίας

Αύξηση της εθνικής σύνταξης

Αυξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 30.000 ευρώ για το επίδομα παιδιού για μια 4μελή οικογένεια και κάθε παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα.

«Θα δώσουμε έναν αγώνα για το αύριο αυτού του τόπου, για το μέλλον αυτού του λαού», ξεκίνησε.

«Μετά από 10 χρόνια συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα, που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός, και όχι η Τρόικα. Αυτό συμβαίνει γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί. Κάποιοι, επέμεναν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Όμως χάρη στην επιμονή του λαού, η Ελλάδα δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων, ο παρίας της Ευρώπης» τόνισε.

«Έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία για να σχεδιάσουμε ένα μέλλον για τους αδικημένους, για όλους. Στην διαδρομή δυσαρεστήσαμε κάποιους, κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο, που έβαλαν πλάτη για να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση. Αυτούς ρωτώ αν άξιζε να μην αφήσουμε κανέναν να μην μείνει πίσω., να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτούς καλώ να θυμηθούν τι παραλάβαμε.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εαν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα μπρος, αν θα πετάξει, ή θα γυρίσει πίσω στα δραματικά χρόνια που ζήσαμε.

Ο λαός θα απαντήσει αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές, αν όλοι αυτοί που έκαναν πολιτική με δανεικά θα επιτρέψουν ως λυτρωτές.

Σήμερα η Ελλάδα είναι και πάλι μια υγιής χώρα, με 34 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάσει την Ελλάδα.

Το δίλημμα των εκλογών Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που την χρεοκόπησαν.

Μας λένε βέβαια οι υπεύθυνοι της καταστροφής ότι το κοντέρ μηδένισε στην εκλογική ήττα του 2015, όμως δεν εξαγνίζονται έτσι οι πολιτικές που μας καταδίκασαν. Γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι με το ίδιο πρόγραμμα, ξαναζεσταμένο φαγητό.

Και τους ρωτώ γατί δεν έφεραν κοινωνικά επιδόματα τότε, και θα τα φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν τότε την επενδυτική άνοιξη και θα τη φέρουν τώρα;

Εγώ προκαλώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους να μην πάνε στις κάλπες με συνθήματα, αλλά να αντιπαραθέσουμε τα πρόγραμματά μας».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τρίπτυχο αισιοδοξία, αλληλεγγύη και ασφάλεια.

«Είναι η ώρα να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων, ήρθε η ώρα να ονειρευτούν το μέλλον.

Εμείς που αποδείξαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε στα δύσκολα, δικαιούμαστε να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς μνημόνια και επιτροπία, χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Το σχέδιό μας είναι να ανακτήσουμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, που σημαίνει ανεργία στον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Τα τελευταία 4 χρόνια 400.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά, Ξέρουμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε 500.000 θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας μέσα στην επόμενη 4ετία. Και θα εγγυηθούμε ότι οι συμπολίτες μας δεν θα δουλέψουν ούτε μια ώρα ακόμα χωρίς αμοιβή ή ασφάλεια.

Επανέλαβε τις παροχές της νέα αύξησης του κατώτατου μισθού 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, 10.000 προσλήψεις στην υγεία, 15.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση δαπανών στην δημόσια υγεία και παιδεία.

Έδωσε «όρκο στις επόμενες γενιές: κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού»

Διπλασιασμό των ξένων επενδύσεων, αύξηση 50% εξαγωγών και στοχευμένες φοροελαφρύνσης, είναι κάποια από τα μέτρα που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε μιλώντας για την τομή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα. Κάναμε το πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε την επόμενη βουλή για να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, χαρακτηρίζοντάς το ένα ακόμα διακύβευμα της κάλπης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας.

«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια», κατέληξε αναφερόμενος στις προοδευτικές τομές που έκανε και σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια νέα αρχή. Σας καλώ λοιπόν την 7η Ιουλίου να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας οδήγησαν στην οικονομική, ηθική και πολιτική χρεοκοπία της χώρας.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε στα δύσκολα, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν. Αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν την δύναμη να αλλάξουν την Ελλάδα, αυτοί είμαστε εμείς.

Σε αυτό το προσκλητήριο της αλλαγής καλούμε πρωτίστως τους νέους, αλλά και όσους αισθάνονται νέοι, όσοι θέλουν την σύγκρουση με το παλιό, να έρθουν μαζί μας. Δεν καλούμε μόνο τους αριστερούς, ή μόνο τους προοδευτικούς, καλούμε όλους τους Έλληνες.

Τώρα για πρώτη φορά η Αριστερά μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά, να τα αλλάξει όλα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε