Τσίπρας: Η ΝΔ θα σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα

Τσίπρας: Η ΝΔ θα σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 23:55 Δημιουργία 12/06/19, 19:12

Συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δύο ημέρες μετά τις προγραμματικές εξαγγελίες στο Μεγάρο Μουσικής.

«Δεν πας σε καμία μάχη για χάσεις αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Alpha αναφορικά με τις λάθος προβλέψεις που έκανε για τις ευρωεκλογές.

«Ωστόσο δεν εκτιμήσαμε τη διαφορά που θα είχαμε από τη ΝΔ αλλά και τον βαθμό της δυσαρέσκειας, που δικαίως ή αδίκως θα εκφράζονταν στις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν εκλέγεται κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, τα λόγια και οι συγνώμες είναι εύκολες. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι πήραμε το μήνυμα είναι ότι άμεσα αποφάσισα την προσφυγή στις κάλπες. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη να γίνει κάτι τέτοιο όταν οι εκλογές απέχουν μόλις τέσσερις μήνες. Εμεις προχωρήσαμε γιατί σεβαστήκαμε το μήνυμα των πολιτών.

Επεσήμανε δε πως το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο των ευρωεκλογών, ενώ εκτίμησε πως δεν είναι ανεφικτο να αντιστραφεί το αποτέλεσμα.

Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι «ποιοι άνθρωποι και ποιο πολιτικό πρόγραμμα θα μας κυβερνήσει την επόμενη 4ετία. Θα είναι ένα κοινωνικό πρόγραμμα ή ένα πισωγύρισμα;» προσδιόρισε ο Τσίπρας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την επόμενη μέρα σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή ποια θα είναι η επόμενη μέρα εάν θα χάσει τη μάχη;»

«Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα, είμαι ο νεότερος πρωθυπουργός, δεν γεννήθηκα σε πολιτική οικογένεια, ούτε σε πριγκιπικό θρόνο». Και βρέθηκα στις «ιστορικές στιγμές» του 2015 και της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπλήρωσε.

ΦΑΚΕΛΟΣ: Οικονομία

Για τα πακέτα του Ζαππείου και του Μεγάρου Μουσικής ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι «κοστολογημένα και ρεαλιστικά» και αποτελούν την ανταπόδοση της κυβέρνησης σε όσους έβαλαν πλάτη, δηλαδή στη μεσαία τάξη,

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην ΝΔ για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων, των «ισχυρών και των λίγων» που όπως υποστήριξε θα επιβαρύνει τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα, καθώς ισοδυναμεί με περικοπή μισθών, επιδομάτων και δαπανών σε δημόσια υγεία και παιδεία.

«Η ΝΔ θα σαρώσει τα δικαιώματα της μεσαίας τάξης» εκτίμησε.

«Έχω πει ότι αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Η μια παρουσιάζεται ως «οδοστρωτήρας» που λέει ότι για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να συρρικνώσουμε μισθούς και δικαιώματα εργαζομένων και η άλλη που λέει ότι πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο»

Στα «καμπανάκια» της Κομισιόν, η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «ίσως να παρεξηγηθώ για την ειλικρίνειά μου, αλλά εγώ πριν από τις ευρωεκλογές είπα ότι οι κάλπες είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέσα ελάφρυνσης, που αν καταψηφιστεί θα ανοίξει τις ορέξεις κάποιων κύκλων, στην Κομισιόν και του... Στουρνάρα».

«Δεν είχαμε επίσημη τοποθέτηση από την Κομισιόν» τόνισε, «και ο Μοσκοβισί μας υποστήριξε». «Ο κ. Βέμπερ ήταν εκείνος που αντέδρασε αρνητικά», υπενθύμισε.

Και συνέχισε με επίθεση στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, που «κάνει τον λαγό στο κόμμα με το οποίο συγκυβέρνησε» με τις «μπακαλίστικες προβλέψεις του»

«Εφόσον στην κάλπη επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα σωπάσουν οι αυτοί κύκλοι» εκτίμησε, όμως εφ' όσων καταψηφιστεί η κυβέρνηση, θα έρθουν νέα σκληρά μέτρα, συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τώρα για πρώτη φορά έκθεση της Κομισιόν ετέθη ζήτημα απολύσεων, γιατί όπου σταθεί και βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης μιλά για επαναφορά της αναλογίας 1 προς 5 σε προσλήψεις και απολύσεις».

ΦΑΚΕΛΟΣ: Μετατάξεις στη Βουλή

Ερωτηθείς για τις μετατάξεις στη Βουλή, ο Τσίπρας απάντησε πως δεν το γνώριζε, τονίζοντας πως «ήταν λάθος, χρωστάμε μια συγγνώμη για αυτό, όχι στο κόμμα μας, αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό». «Προς τιμήν της απέσυρε την υποψηφιότητά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου», είπε.

Για τις τροπολογίες, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η κυβέρνηση βρέθηκε εκτός προγραμματισμού με την κήρυξε πρόωρων εκλογών και για αυτό πέρασε τροπολογίες απαραίτητες για την ελάφρυνση των πιο αδύναμων στρωμάτων, όμως έβαλε βέτο στις τροπολογίες βουλευτών που «δρούσαν από ευαισθησία προς τις Περιφέρειές τους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΦΑΚΕΛΟΣ: Δικαιοσύνη

Για τις καταγγελίες εμπλοκής στελέχους της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis, ο Τσίπρας σχολίασε πως «η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας», για να προσθέσει:

«Εμείς δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια, δεν λειτουργήσαμε εκδικητικά. Δώσαμε την υπόθεση πίσω στην Δικαιοσύνη.

Παραδέχομαι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία, που δημιουργεί εντυπώσεις ότι υπάρχει ασυλία για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ή ομηρίας για τους αθώους.

Όμως αν ο κ. Καλογήρου επιτάχυνε τη διαδικασία, φανταστείτε τι θα λέγαν κάποιοι για παρέμβασεις της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη» διερωτήθηκε.

«Και ο ίδιος ο κ. Αγγελής παραδέχεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» που αναφέρεται στην επιστολή του αντιεισαγγελέα, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ως εξής: «μου κάνει τεράστια εντύπωση που αυτός που το λέει δεν έχει τα κότσια να βγει μπροστά και να κατονομάσει ποιον υπουργό εννοεί».

Και συνέχισε «εμείς δεν έχουμε πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη, φάγαμε τα μούτρα μας στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εμείς δεν έχουμε θαλασσοδάνεια, ούτε Siemens».

Για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν δικοί μας δικαστές και δικοί τους, αυτή είναι παλαιοκομματική αντίληψη», ενώ είπε πως και εκείνος περιμένει την απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου.

ΦΑΚΕΛΟΣ: Εθνικά θέματα

Σε ερώτηση για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ωστόσο πως «παραμένουμε σε εγρήγορση».

«Είναι προφανές βέβαια ότι έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα, σε μια συγκυρία τεκτονικών γεγονότων, όμως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην ιστορία της ισχυρότερες στρατηγικές συμμαχίες στην γειτονική περιοχή και στην Ευρώπη, ενώ έχει αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σθένος και την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

«Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά ούτε φοβόμαστε κανέναν», κατέληξε.

Για Κοτζιά-Βαρουφάκη

«Πάντα θα μιλώ με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά, του πιστώνω μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Γνώριζα την απόφασή του εδώ και κάποιες μέρες», αποκάλυψε.

Ερωτηθείς για τον Βαρουφάκη, ο Τσίπρας είπε πως «εγώ θέλω να αφήσω όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και πως δεν θα μπω στη λογική της χαμένης ψήφου όπως εκείνος. «Σηκώνω τα χέρια ψηλά!» αστειεύτηκε.

Αν σου άρεσε κάνε