Από την αλαζονεία στη «συγνώμη»

Από την αλαζονεία στη «συγνώμη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 13/06/19, 08:00

Από την αλαζονική στην απολογητική διάθεση… Κατόπιν εορτής και αφότου το Μέγαρο Μαξίμου αντεπιτέθηκε κιόλας για το «όργιο» των ρουσφετιών, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «συγνώμη» από τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για την τακτοποίηση ημετέρων. Βέβαια, φρόντισε να βαφτίσει τις «μετατάξεις» σε «καλύτερη θέση».

Πράγματι, ο κοινωνικός σάλος για το βόλεμα των «παιδιών» του ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής ήταν τόσο μεγάλος, που ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να «συρθεί» σε απολογητικά «αφηγήματα», προκειμένου να σώσει ό,τι ακόμα εκτιμά ό,τι σώζεται.

«Θέλω να είμαι καθαρός. Δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για μια δυνατότητα καλύτερης θέσης για δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα. Έγινε διακομματικά, μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η βουλή στο νόμο της κινητικότητας», είπε ο ίδιος, μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha.

«Χρωστάμε μια συγγνώμη γι’ αυτό, όχι μόνο στα μέλη μας αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό. Δίνουμε την εντύπωση ότι μπαίνουμε στο διακομματικό αλισβερίσι προνομίων, δίνουμε εικόνα που προσβάλει το πολιτικό σύστημα και διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών», πρόσθεσε.

«Όταν το έμαθα επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Βουλής και συμφωνήσαμε να παγώσουν οι μετατάξεις. Και μετά ήρθε η αντίδραση – και προς τιμήν της – της Τασίας Χριστοδουλοπούλου», δικαιολογήθηκε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, προωθώντας ένα πιο ήπιο πολιτικό προφίλ όσον αφορά την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθος εκτιμήσεις, ενώ είναι εμφανής η προσπάθειά του να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά δεδομένα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας προεκλογικής περιόδου, από την οποία ξέρει, όπως όλα δείχνουν, πως δεν θα εξέλθει νικητής.

«Δεν είχαμε εκτιμήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν περιμέναμε τέτοια διαφορά, πέσαμε έξω. Είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει, ιδίως αφότου βρεθήκαμε στη θέση να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα στην πλάτη», είπε.

Το δίλημμα, η κινδυνολογία και η αντιπαράθεση προγραμμάτων

Κινούμενος στη γνωστή – πια - «γραμμή» της κινδυνολογίας, ο ίδιος αναφέρθηκε στο δίλημμα των εθνικών εκλογών, που δεν είναι άλλο από το «ή έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα». Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε εκ νέου τις «ορέξεις» των γνωστών ακραίων κύκλων της Ευρώπης γοα απολύσεις στο Δημόσιο. Πρόκειται για το «χαρτί» της ψευδο-σύγκρουσης με τους δανειστές υπογραμμίζοντας πως αν η ΝΔ επικρατήσει στην κάλπη, θα επιστρέψουμε στο 2012.

Επιστρατεύτηκε δε το αφήγημα του κοινωνικού προσήμου, εξαπολύοντας επίθεση κατά της «γαλάζιας» παράταξης και τονίζοντας πως ο κ. Μηστοτάκης είναι οδοστρωτήρας για τα κοινωνικά δικαιώματα.

«Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών. Επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων», δήλωσε.

Σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές κατά της ΝΔ ότι μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. «Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες και δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα», υποστήριξε, εισημαίνοντας ότι «αν δεν υπάρξει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα σχέδιο που έχει ήδη πει στον ελληνικό λαό τότε θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να τα ανατρέψουν, δηλαδή οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, οι μειώσεις του ΦΠΑ κ.α».

Στουρνάρας, ο «μπακάλης»

Έσπευσε δε να ρίξει «βολές» και κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανέφικτος ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα του 2019.

«Κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να προβλέπει με βάση το πρώτο τετράμηνο», σημείωσε χαρακτηριστικά για τον διοικητή της ΤτΕ.

Περί Novartis το ανάγνωσμα

Σχετικά τώρα μ την πολύκροτη υπόθεση της Novartis και τις καταγγελίες του Γιάννη Αγγελή κατά υπουργού της κυβέρνησης, στον οποίο προσδίδεται το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν», ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Μου κάνει τεράστια εντύπωση που εδώ και ένα χρόνο όσοι γράφουν για ένα ψευδώνυμο κανείς δεν έχει πει ποιος είναι αυτός (ο Ρασπούτιν). Να μας εξηγήσουν αυτοί που ομιλούν με ψευδώνυμα και να τους ονομάσουν».

«Οφείλουμε να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και στο τι λέμε και το τι κάνουμε. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη », είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ανοικτά θέματα με την Δικαιοσύνη, ούτε δάνεια, ούτε Siemens, δεν εμπλεκόμαστε πουθενά και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να ελέγξουμε την Δικαιοσύνη».

«Να κερδίσω τη μάχη» η μόνη σκέψη

Ερωτηθείς για το αν θα αποχωρήσει μετά από ήττα, απάντησε: «Με απόλυτη ειλικρίνεια δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα γιατί έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε πριγκιπικές καρέκλες. Όλη η παρουσία μου στην πολιτική έχει ένα γνώμονα, να είμαι χρήσιμος για την παράταξή μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο, για την πατρίδα. Ήμουν ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας και είχα την ατυχία να βρεθώ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις».

«Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή για την επόμενη ημέρα αν χάσει τη μάχη; Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι πώς να κερδίσω τη μάχη. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην γυρίσει η χώρα πίσω».

«Δεν κατάφερα να πείσω τον Κοτζιά να είναι υποψήφιος»

Εγώ θα μιλάω με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο τον Κοτζιά. Θα τον τιμώ για την μεγάλη προσφορά του. Δεν μπόρεσα να τον μεταπείσω να συμμετέχει. Αν δεν βρεθούμε μαζί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σίγουρα θα είμαστε από κοινά μετερίζια στο μέλλον.

Αν σου άρεσε κάνε