Μώραλης: Εξωφρενική η αποχή στην καθαριότητα τo 3ήμερο

Μώραλης: Εξωφρενική η αποχή στην καθαριότητα τo 3ήμερο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:44 Δημιουργία 14/06/19, 17:32

«Παράλογη και εξωφρενική» χαρακτήρισε την αποχή των υπαλλήλων καθαριότητας στο Δήμο Πειραιά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τις προτεραιότητές του στην επόμενη 4ετία.

«Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς μια ακόμα καθαρότερη πόλη και θα γίνει, είτε θέλουν κάποιοι είτε όχι. Αυτή την εντολή πήραμε από τον Πειραϊκό λαό και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρονιά», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά χαρακτήρισε παράλογη και εξωφρενική την αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους κατά την αργία του τριημέρου, καθώς γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα, τονίζοντας πως η μη καταβολή υπερωριών προέκυψε από λάθος υπηρεσιακών παραγόντων για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη γι αυτό.

Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της θητείας μας η συνεργασία μας με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα ήταν άριστη. Σταθήκαμε δίπλα τους, στηρίξαμε τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και επειδή με γνωρίζετε θέλω να σας πω, πως αν θεωρούσα ότι έχουμε κάνει έστω κι ένα λάθος ή αν πίστευα πως έχουμε λάβει έστω και μια λάθος απόφαση δεν θα μιλούσα σήμερα, δεν θα έδινα Συνέντευξη Τύπου, δεν θα είχα τόσο θράσος!»

Αναφερόμενος στις υπερωρίες ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του και πως τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό και αν είχε τηρηθεί η διαδικασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και μέλη των σωματείων που αποφάσισαν την αποχή, δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα .

Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε πως υπάρχει λύση για την καταβολή των υπερωριών, λέγοντας πως ακόμα και οι διμηνίτες συμβασιούχοι μπορούν να καταθέσουν αγωγή εναντίον του Δήμου για να πληρωθούν, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή παρά ότι δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη θα τους βοηθήσει να πάρουν τα χρήματά τους. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο γίνεται η αποχή, από τη στιγμή που το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως η αποχή ανακοινώθηκε χωρίς καν να έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζοντας πως όταν εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανέφεραν μπροστά σε πολλούς παράγοντες που ήταν παρόντες πως ουδέποτε είχαν το παραμικρό πρόβλημα με τη Δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος Πειραιά στη συνέχεια τόνισε: «Είναι παράλογο να μείνει η πόλη επί 3 ημέρες βρώμικη για ένα τέτοιο λάθος, για το οποίο υπάρχει λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει για αυτές τις ημέρες να απευθυνθεί εκτάκτως σε ιδιώτες απάντησε κατηγορηματικά όχι. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νευραλγικού αυτού τομέα, λέγοντας ωστόσο πως αν δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των Πειραιωτών, ακόμα και μέσω τοπικού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα παρεκκλίνω τόσο εύκολα της ιδεολογικής μου άποψης ότι πρέπει η καθαριότητα να είναι δημόσια. Θα υποκύψω μόνο όταν δεν θα μπορώ να προσφέρω στους Πειραιώτες αυτό το οποίο ζητούν, απαιτούν κι έχω υποχρέωση να τους προσφέρω γιατί έχω δεσμευτεί. Τότε θα ξεκινήσει από την πλευρά μου η οποιαδήποτε συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις...»

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα, όπως είπε, να «πνίξουν» την πόλη στα σκουπίδια, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η Διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες, ποσό 280.000 ευρώ και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας.

«Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων, στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου. Επιπλέον η κα Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η δημοτική αρχή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την καλή της προαίρεση για τους εργαζόμενους, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να συνδράμει σε μια μαζική αγωγή των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις, εξηγώντας πως ακριβώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα στο οποίο δεν είχαν καμία υπαιτιότητα και να επισπευστεί η διαδικασία πληρωμής τους μέσω δικαστικής απόφασης.

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει με την καθαριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο σίγουρα στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη».

Αν σου άρεσε κάνε