ΝΔ: Τα σενάρια για αυτοδυναμία

ΝΔ: Τα σενάρια για αυτοδυναμία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:59 Δημιουργία 17/06/19, 08:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα από τον διεμβολισμό και τον δραστικό περιορισμό της επιρροής των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της, «περνά» ο δρόμος για την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν - βάση των δημοσκοπήσεων - οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και μια εξακομματική Βουλή, δίνει μια σχετικά άνετη αυτοδυναμία (155+ εδρών), εάν το ποσοστό του πρώτου κόμματος αγγίξει ή ξεπεράσει το 38%.

Σε μια πεντακομματική Βουλή (που σημαίνει ότι δεν θα πετύχουν το όριο του 3%, ούτε το κόμμα του κ. Βαρουφάκη ούτε αυτό του κ. Βελόπουλου), τότε ακόμη και με 37% το πρώτο κόμμα μπορεί να αγγίξει και τις 160 έδρες, κάτι που δίνει σαφώς πολιτική σταθερότητα στην χώρα, αλλά και ικανοποιητική άνεση χειρισμών στον νικητή των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να πέτυχε αυτόν τον στόχο, εφαρμόζει μια διπλή τακτική:

  1. Υιοθετεί ήπιους τόνους και εντάσσει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πρόσωπα, που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικοό πυρήνα της ΝΔ. Έτσι, ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να απορροφήσει πλήρως τα ποσοστά του Ποταμιού αλλά και να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, που δυσαρεστήθηκαν από τους χειρισμούς της κυρίας Γεννηματά στην υποψηφιότητα Βενιζέλου
  2. Δίνει έμφαση σε θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό, κακή ασφάλεια, που μοιραία συγκινούν πιο συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι ένας από τους στόχους του είναι μην μπουν στη Βουλή ακραία κόμματα, όπως είναι αυτά του κ. Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής, ενώ τέλος θα εκπροσωπηθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και η δεξιά τάση της κόμματος με την ένταξη προσώπων, όπως είναι ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος και πιθανώς ο καθηγητής διεθνών σπουδών κ. Μάζης.

Σε κάθε περίπτωση και η πόλωση συμφέρει απόλυτα τη ΝΔ, όπως προέκυψε με τη σαφή μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές. Εάν και στην βόρεια Ελλάδα μειωθεί η επιρροή του κ. Βελόπουλου, τότε θεωρείται βέβαιο ότι και αυτό το κόμμα δεν θα περάσει το όριο του 3%.

Σε επίπεδο καμπάνιας, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του. Σήμερα, Δευτέρα θα βρεθεί στην Λευκάδα, ενώ χθες ήταν στην Ήπειρο. Επιλέγει την απευθείας επαφή με τους πολίτες και όχι τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ ταυτόχρονα προτιμά και τις επισκέψεις σε χώρους εργασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα αύριο, θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς έκλεισαν τις τελευταίες ώρες και οι εκκρεμότητες σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Τελευταίο θα μείνει το ψηφοδέλτιο Επικράτειας, που θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Όπως είχε γράψει το Χrimaonline.gr, για την θέση του επικεφαλής ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, κάτι που δεν διέψευσε και ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αν σου άρεσε κάνε