Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο αποτροπής της Τουρκίας - Δεν υπάρχουν «κίτρινες κάρτες» από Κομισιόν

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο αποτροπής της Τουρκίας - Δεν υπάρχουν «κίτρινες κάρτες» από Κομισιόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:26 Δημιουργία 19/06/19, 09:33

Φαίνεται ότι χάνει την ψυχραιμία του ο πρωθυπουργός όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, που σήμερα εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, και παραχώρησε στον Γιάννη Σαραντάκο μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται κοστίζουν 1,5 δισ. αφορούν μόνο τους επιχειρηματίες, ενώ το ισόποσο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός σήμερα αναφέρθηκε πολλές φορές στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ συνέχισε με την καταστροφολογία περί επιστροφής στις μνημονιακές πολιτικές. Από τα «βέλη» του, δεν γλίτωσε για ακόμα μια φορά ο κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας.

Για την ένταση με την Τουρκία

Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Οι κινήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου.

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, για να συμπληρώσει ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς εάν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.τήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Για το ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση γι' αυτό αποφεύγει το ντιμπέιτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι αυτό είναι λάθος ακόμη και για τη δική του στρατηγική. Μόνο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνούνται το ντιμπέιτ και αυτό δείχνει και την ταύτιση των δύο.

Για την οικονομία

«Είναι η ώρα να ενισχύσουμε στοχευμένα εκείνους που βοήθησαν περισσότερο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα πακέτα θετικών μέτρων που προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το μέρισμα και τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοστίζουν 1,5 δισ. και θα ευνοήσουν μόνο τους επιχειρηματίες, όσο όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση και που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Ο κ. Στουρνάρας έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις, συμπλήρωσε. Δεν έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και θα πάρει ξανά δάνειο; Άλλος ο θεσμικός του ρόλος κι άλλο οι πολιτικές του απόψεις. Ούτε φοιτητές δευτεροετείς της ΑΣΟΕ δεν κάνουν τέτοιες μετρήσεις.

Ο Στουρνάρας τα λέει σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είπα αλήθεια, αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει τα μέτρα και την πολιτική αυτή, τότε την επόμενη μέρα θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ. Και ήδη ακούστηκαν φωνές. Ρέγκλινγκ, Βέμπερ, Στουρνάρας, Μητσοτάκης.

Όλα όσα εξαγγείλαμε είναι εντός των δυνατοτήτων, μετρημένα, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έχει όμως και η Κομισιόν ευθύνη. Είχαν βάλει μέτρα υπερεκτιμημένα. Ήταν λάθος σχεδιασμός. Λέμε λοιπόν, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, καθίστε στην άκρη κι αφήστε να κάνουμε πράγματα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε. Γι αυτό καταθέσαμε αυτό το πρόγραμμα στο Ζάππειο.

Η Ελλάδα υπόκειται σε όλες τις δεσμεύσεις, αλλά στον βαθμό που η Ελλάδα καταφέρνει τους στόχους, κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κίτρινη κάρτα. Ακούγονται φωνές. Πριν βγω στο Ζάππειο, βγήκε ο κύριος Βέμπερ, ο φίλος του Μητσοτάκη. Που είναι από τους υπέρμαχους της λιτότητας. Λέει αυτός ο κύριος ότι είναι τα λεφτά των Ευρωπαίων. Οι ευρωπαίοι έχουν κερδίσει, δεν έχουν χάσει cent. Διπλά και τριπλά τα έχουν πάρει.

Για την υπόθεση Novartis

«Όχι να μας μιλάνε και για σκευωρία, είναι προκλητικό» αναφώνησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο, όπως προέκυψε από διεθνείς έρευνες και όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος αντεισαγγελέας Αγγελής. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία.

Αναφέρθηκε, επίσης στη φράση του Αντ. Σαμαρά «θα τους πάει μέχρι τέλους», τονίζοντας ότι ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων θα τη διερευνήσει η Δικαιοσύνη και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν νοείται δική του παρέμβαση στο ζήτημα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει με ποδοσφαιρικούς όρους. «Το ποδόσφαιρο και στην πολιτική ανατροπές υπάρχουν» αναφερόμενος στην έκπληξη που έκανε η Λίβερπουλ, επικρατώντας έναντι στην Μπάρσα, στο ριματς.

Αν σου άρεσε κάνε