Τσίπρας-Αναστασιάδης ζητούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας - Ώρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες

Τσίπρας-Αναστασιάδης ζητούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας - Ώρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:13 Δημιουργία 20/06/19, 08:09

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες, με «φόντο» το σενάριο των κυρώσεων...

Σε συνέχεια των αποφάσεων του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο Αιγαίο, καθώς και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, θα τονίσει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της ΕΕ.

Το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στόχος είναι η βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται - σύμφωνα με πηγές - να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την Ε.Ε. αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ. - της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας». Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαΐκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε. ως το 2050.

Αν σου άρεσε κάνε