«Μας στοχοποιούν προεκλογικά» απαντά το ΥΠΕΝ για την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ

«Μας στοχοποιούν προεκλογικά» απαντά το ΥΠΕΝ για την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:03 Δημιουργία 20/06/19, 16:58

Στην… αντεπίθεση περνά το ΥΠΕΝ για την «ωρολογιακή βόμβα» της ΔΕΗ, η οποία είναι έτοιμη να σκάσει, οδηγώντας την εισηγμένη σε μόνιμο μπλακ άουτ.

Απαντώντας για τις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι η επιχείρηση αναζητεί 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν την ένεση ρευστότητας έναντι των εκτεταμένων ζημιών πρώτου τριμήνου, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες, που αφορούν τα δάνεια της εταιρείας, το υπουργείο κάνει λόγο για την κινδυνολογία, που έχει στόχο να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση.

Εξαπολύοντας βολές κατά της ΝΔ, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει χαρακτηριστικά:

«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της "μικρής ΔΕΗ", η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της».

Αν σου άρεσε κάνε