ΝΔ: «Μάχη» για την αποχή στην τελική ευθεία...

ΝΔ: «Μάχη» για την αποχή στην τελική ευθεία...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:30 Δημιουργία 24/06/19, 11:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη μάχη κατά της αποχής επικεντρώνει η ΝΔ την τακτική της τις δύο τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες, καθώς η βεβαιότητα για την εκλογική πρωτιά, αλλά και οι... υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε χαλάρωση τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια παρέμβασή του επισημαίνει ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πως «οι κάλπες πρέπει να ξαναγεμίσουν με γαλάζια ψηφοδέλτια».

Στη μάχη της εκλογικής αυτοδυναμίας, που επιδιώκει η ΝΔ, μπαίνουν αυτή την εβδομάδα και όλα τα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής θα είναι από αύριο στην Θεσσαλονίκη, όπου την Τετάρτη θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην πόλη θα περιοδεύσει στην δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στις Σέρρες. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατήρησε ανοιχτό το μέτωπο με την κυβέρνηση, κατονομάζοντας (με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά») τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν», θα περιοδεύσει μέσα στην εβδομάδα στην Πελοπόννησο, ενώ θα δώσει κεντρική ομιλία στην Καλαμάτα.

Στην Β’ Αθηνών θα περιοδεύσει τις επόμενες ημέρες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ήδη συμμετέχει σε κομματικές συσκέψεις για την οργάνωση του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Όλα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης θα παραστούν στην μοναδική ανοιχτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιήσει η ΝΔ την Πέμπτη πριν από τις εκλογές στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ έχει αυτή την ώρα μια «καθαρή» διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει τα όρια του διψήφιου ποσοστού.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποσά κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή, γεγονός που συνδυάζεται απόλυτα με το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας. Εάν μπουν τα κόμματα των κ.κ. Βελόπουλου και Βαρουφάκη, το ποσοστό που θα πρέπει να έχει το πρώτο κόμμα για να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεπερνά το 38%, αλλά και πάλι οι έδρες δεν θα είναι πάνω από 154-155.

Εάν δεν μπει κανένα από τα δύο αυτά κόμματα, τότε με το ίδιο ποσοστό οι έδρες του πρώτου κόμματος μπορεί να φτάνουν και τις 160-162.

Εάν τέλος ένα από τα δύο κατορθώσει να ξεπεράσει το όριο του 3%, τότε με ποσοστό αυτό 37-38%, το πρώτο κόμμα πετυχαίνει επίσης μια άνετη αυτοδυναμία των 157-160 εδρών.

Για τον λόγο αυτό, η ΝΔ επικεντρώνει την προσπάθειά της στην αποδυνάμωση του κόμματος Βελόπουλου στην βόρεια Ελλάδα, όπου είναι και η πηγή των υψηλών ποσοστών που είχε στις ευρωεκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε