«Μαύρο» στο debate - Οι λόγοι που ακυρώνεται

«Μαύρο» στο debate - Οι λόγοι που ακυρώνεται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:18 Δημιουργία 24/06/19, 12:31

TAGS

Σε οριστική ακύρωση φαίνεται πως οδηγείται το debate μεταξύ των 5 πολιτικών αρχηγών για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς δεν προέκυψε «λευκός καπνός» μεταξύ των κομμάτων στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση η τηλεμαχία να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ΝΔ, αλλά με ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων διαφώνησαν για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το ενδεχόμενο τηλεμαχίας μεταξύ μόνον του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει debate τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είπε.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.

Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Όθωνας, εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε πως «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Περισσός αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι' αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ».

Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι' αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».

«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Αν σου άρεσε κάνε