Μητσοτάκης: Χωρίς αυτοδυναμία, εκλογές το Δεκαπενταύγουστο

Μητσοτάκης: Χωρίς αυτοδυναμία, εκλογές το Δεκαπενταύγουστο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:28 Δημιουργία 25/06/19, 09:33

Ισχυρή εντολή στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου ζήτησε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του στόχου της αυτοδυναμίας.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο απανωτών εκλογών, εάν το κόμμα του δεν κερδίσει την αυτοδυναμία στην επερχόμενη αναμέτρηση.

«Αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική, γιατί θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος τόνισε πως για λίγες ψήφους μπορεί να κριθεί η ισχυρή εντολή, που διεκδικεί η ΝΔ και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Επίσης, απηύθυνε ισχυρή παρότρυνση στα στελέχη του να μην θεωρούν προεξοφλημένο το αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θα φέρει στη Βουλή αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα νέο σύστημα που δεν θα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Τόνισε πως στόχος του θα είναι οι 200 ψήφοι για να αποφευχθούν στο μέλλον ενδιάμεσες εκλογές με απλή αναλογική.

Σε ό,τι αφορά την ακύρωση του debate, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να βρεθεί απολογούμενος απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάει στο ΕΛΚ. Τόνισε πως το ΕΛΚ έχει προτείνει τον κ. Βέμπερ, που έχει στηρίξει και την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ και κανένας από τους επικριτές του, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μίλησε γι' αυτό. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ, την Κυριακή.

Ερωτηθείς για την απόσυρση Μοροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση, ενώ αναφερόμενος εν γένει στις πρακτικές και συμπεριφορές υποψηφίων σημείωσε: «Τίποτε δεν με ενοχλεί περισσότερο από στελέχη που προεξοφλούν την υπουργοποίησής τους. Δεν υπάρχουν έτοιμα υπουργικά κοστούμια».

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως στην κυβέρνηση του θα υπάρχουν και τεχνοκράτες και στελέχη που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και θα σηματοδοτούν συμπράξεις, αλλά όχι σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης, σημείωσε ότι το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, ως ένδειξη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών, ενώ τόνισε πως θα συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί και ένας αναπληρωτής υπουργός.

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ και ειδικότερα στην αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, για το ό,τι «το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει αίμα», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι εφαρμόσιμο και βασίζεται σε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με ισχυρή εντολή θα πάω στις Βρυξέλλες και θα έχω ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι δεν είναι σοβαρή η θέση του κ. Τσίπρα να φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Κυβερνούν 4 χρόνια, τώρα το θυμήθηκαν;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η ΝΔ θα φέρει άμεσα τη ρύθμιση, όπως έχει πει εξ' αρχής και θα εφαρμοστεί με κλιμακωτά κριτήρια, εύκολα για όσους χρωστούν έως 3000 ευρώ, δεύτερο επίπεδο τα 20.000 ευρώ και διαφορετικό επίπεδο από εκεί και πάνω.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας πως αδικεί τους ασφαλισμένους που εργάζονται και αμοίβονται. Σημείωσε, επίσης, πως για την επικουρική ασφάλιση για τους νέους ασφαλισμένους θα δημουργηθεί ένας κουμπαράς.

Είπε πως η συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει γρήγορα, πως υπάρχουν ορισμένα άρθρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ενδιαφέρουν τη ΝΔ, τα οποία θα προσπεραστούν.

Για το ζήτημα της Τουρκίας και τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως με όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει η ΕΕ να λάβει στοχευμένες κυρώσεις. Ωστόσο, όπως είπε, θα επιδιώξει διάλογο και συνεννόηση με τον κ. Ερντογάν, εάν το επιθυμεί και ο ίδιος. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει η Τουρκία τίποτα στην ελληνική ΑΟΖ.

Σε σχετική ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν κρίνουμε ότι υπάρχουν κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων που πρέπει να μπλοκάρουμε θα το κάνουμε.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «χυδαία επίθεση από εφημερίδα που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία» τα σχόλια ότι η σύζυγός του εκπροσώπησε τη ΝΔ στην ενθρόνιση του αρχιεπισκόπου Αμερικής. Είχε προσωπική πρόσκληση και ήταν μαζί με την κόρη μου, δεν εκπροσώπησε κανέναν παρά μόνο τον εαυτό της, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε