Και πάλι ο Τσίπρας κατά Τουρκίας στο «φόντο» των ενεργειακών

Και πάλι ο Τσίπρας κατά Τουρκίας στο «φόντο» των ενεργειακών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:10 Δημιουργία 27/06/19, 12:51

Νέες, έμμεσες αλλά ξεκάθαρες αναφορές κατά της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην τελετή υπογραφών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια και δυτικά της Κρήτης, μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα.

Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων» συμπλήρωσε.

Παρατήρησε, μάλιστα, πως «προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Ανοίγει, έτσι, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η «σημερινή διαδικασία είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού που δίνει "άλλο βάρος" στον αυξημένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας αλλά και μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά αυτοδύναμη και στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη ή να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών της» όπως είπε.

«Δείχνοντας» προς τις προκλήσεις της Τουρκίας με τις αποστολές των γεωτρυπάνων από την κυβέρνηση του Ερντογάν, ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα πως «δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά κινούμαστε συντονισμένα για να δώσουμε προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια στις επόμενες γενιές».

Μιλώντας για τον αγωγό EastMed, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ σημαντική γέφυρα που θα συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή».

Σε σχόλιο για τα οφέλη του Δημοσίου, σημείωσε πως «το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει απολύτως ότι τα οφέλη θα αποδοθούν σε πολίτες και ελληνικό δημόσιο. Οι ανάδοχοι από τη σύμβαση υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή & για τα επόμενα 8 χρόνια σε στρεμματκή αποζημίωση.

Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι ανάδοχοι θα καταβάλλουν φόρους. Όλα αυτά ενώ έχει διασφαλιστεί η αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς« πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «μετά τη σημερινή υπογραφή οι συμβάσεις αυτές θα οδηγηθούν στη Βουλή προς κύρωση. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα και εντός 2-4 ετών θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν και τι είδους κοιτάσματα υπάρχουν για αξιοποίηση».

Προς το τέλος του χαιρετισμού του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «πιστεύω ότι ανοίγουμε μια νέα προοπτική & ένα καινούργιο δρόμο για την Ελλάδα, τη δυνατότητα να είναι μια χώρα ισχυρή και ο λαός να ζει σε ευημερία. Προϋπόθεση, στην περιοχή να πρυτανεύσει η λογική, η συνεργασία. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας».

Αν σου άρεσε κάνε