Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι για υπουργοί

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι για υπουργοί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:43 Δημιουργία 02/07/19, 07:42
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ και το σύνολο των κορυφαίων στελεχών εξακολουθούν να δίνουν την μάχη της αυτοδυναμίας, στο παρασκήνιο μία μικρή ομάδα έμπιστων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοιμάζει την επόμενη μέρα.

Προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και προτάσεις για την τοποθέτηση προσώπων σε θέσεις - κλειδιά είναι το αντικείμενο αυτής της άτυπης Επιτροπής, που συνεδριάζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μόνο υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οι βασικές αποφάσεις τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τα πρώτα νομοσχέδια έχουν ήδη ληφθεί και τα σχετικά κείμενα είναι ήδη έτοιμα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το νέο υπουργικό συμβούλιο, εφόσον φυσικά υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ το βράδυ της 7ης Ιουλίου, θα είναι ένα μείγμα έμπειρων στελεχών και νέων προσώπων που για πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά.

Ειδικότερα, οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κ.κ., Γεωργιάδης και Χατζηδάκης θα αναλάβουν κρίσιμους τομείς, γεγονός που θα υποδηλώσει και το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ανάπτυξης - Επενδύσεων και ο κ. Χατζηδάκης εκείνο του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Βρούτσης θα γύρισε στα γνώριμα λημέρια του υπουργείου Απασχόλησης και ο βουλευτής Σερρών, κ. Καραμανλής θα αναλάβει υπουργός Υποδομών. Ο Βασίλης Οικονόμου ακούγεται για τον υπουργείο Υγείας και ο κ. Βορίδης για το ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Κικίλιας ανεβαίνει στο Πεντάγωνο και η κυρία Κεφαλογιαννη αναλαμβάνει το ενοποιημένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο κ. Δένδιας ακούγεται είτε για το υπουργείο Εξωτερικών είτε για την προεδρία της Βουλής, θέση για την οποία είχε ακουστεί ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Σταϊκούρας θα είναι ο μοναδικός αναπληρωτής υπουργος στην κυβέρνηση. Θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπουργός Οικονομικών, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι τον έχει ήδη βρει, θα τοποθετηθεί εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος με σημαντική ακαδημαϊκή πορεία στο εξωτερικό. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγονται τα ονόματα δύο βουλευτών Επικράτειας: του κ. Πικραμμένου και του κ. Γεραπετρίτη, ενώ ο κ. Πιερρακακης (στέλεχος προερχόμενο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς) προορίζεται για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το ΕΣΠΑ θα ανατεθεί σε υφυπουργό, ενώ είναι πιθανόν να τοποθετηθεί και υφυπουργός στον πρωθυπουργό - αρμόδιος για θέματα επενδύσεων. Οι κ.κ. Δημητριάδης και Θεοδωρικάκος θα αναλάβουν σημαντικά πόστα στο Μέγαρο Μάξιμου, ενώ ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Σκερτσος θα τοποθετηθεί διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις θα κλειδώσουν το βράδυ της Κυριακής και αφού συνυπολογιστούν η σειρά εκλογής και φυσικά ο συνολικός αριθμός των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Τέλος, σχετικά με τα πρώτα νομοσχέδια, αυτά θα αφορούν την ίδια την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου (δομή υπουργείων, συγχωνεύσεις, μορφή κυβερνητικής επιτροπής), την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την προώθηση επενδύσεων μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τις προσλήψεις 1500 αστυνομικών.

Αν σου άρεσε κάνε