Με αυτοδυναμία η ΝΔ, 2 και σήμερα πριν τις εκλογές

Με αυτοδυναμία η ΝΔ, 2 και σήμερα πριν τις εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:14 Δημιουργία 04/07/19, 20:08

Την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας της ΝΔ τόσο στο ενδεχόμενο 5κομματικής, 6κομματικής όσο και 7κομματικής Βουλής μετά από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δείχνει νέα δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 28%. Η διαφορά στη μέση τιμή είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7% και έπονται το ΚΚΕ 5% και η Χρυσή Αυγή4%.

Μάχη εμφανίζεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για το 6ο κόμμα που θα κερδίσει την είσοδο στη Βουλή. Η Ελληνική Λύση σύμφωνα με την εκτίμηση στην αναγωγή επί των εγκύρων εμφανίζεται στο 3%, ενώ το ίδιο ποσοστό φέρεται να λαμβάνει και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο 1,5% εμφανίζονται η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Μεγάλη είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λαμβάνει 69% και το ποσοστό όσων «βλέπουν» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στο 19%.

Στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση επιθυμείτε» το 36% των ερωτηθέντων απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το 11% των ερωτηθέντων επιθυμεί κυβέρνηση συνασπισμού με κορμό τη ΝΔ, το 17% κυβέρνηση συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 10% απαντά πως θέλει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Επιπλέον, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37% (έναντι του ίδιου ποσοστού στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Αλέξης Τσίπρας 31% (έναντι 28% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ «κανένας» απάντησε το 28% των ερωτηθέντων.

Η Pulse εκτιμά πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Αν σου άρεσε κάνε