Τσίπρας στην ΕΡΤ: Το παιχνίδι γυρίζει, είναι αγώνας όχι ημίχρονο

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Το παιχνίδι γυρίζει, είναι αγώνας όχι ημίχρονο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:14 Δημιουργία 05/07/19, 18:19

Ιδιαίτερα νευρικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, στέλνοντας μήνυμα προς τους αντιπάλους τους να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Ο κ. Μητσοτάκης αδημονεί να γυρίσει σε θέσεις εξουσίας. Τα στελέχη της ΝΔ βγάζουν μια αλαζονεία αυτές τις μέρες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «πιστεύω ότι το παιχνίδι γυρίζει. Δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο είναι ένας άλλος αγώνας. Είναι μία τελείως διαφορετική αναμέτρηση και όσοι έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις».

Κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για το debate, υποστήριξε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύφτηκε και απέφυγε κάθε προγραμματική αντιπαράθεση μαζί μου. Επέλεξε να κάνει αβλαβή διέλευση σε αυτές τις εκλογές. Το έβαλε στα πόδια όχι γιατί δεν έχει αυτοπεποίθηση αλλά γιατί έχει σημαντικούς προγραμματικούς σκελετούς στα συρτάρια του», ενώ πρόσθεσε ότι «εγώ ποτέ δεν κρύφτηκα από τον ελληνικό λαό».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «παραλάβαμε μια κοινωνία λεηλατημένη μια χώρα χρεοκοπημένη, με πολύ μεγάλες δυσκολίες με μάχες σκληρές καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα στο ξέφωτο».

Κατηγορώντας το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, υπογράμμισε ότι «μέχρι πρότινος η ΝΔ έλεγε ότι θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να μειώσει τους φόρους. Τώρα, λέει, το 2020 και αν. Αν έχουμε ανάπτυξη 4%. Πως λέει ότι θα φθάσουμε σε αυτό το 4% σε ανάπτυξη, αν όχι με φοροελαφρύνσεις; Ρωτάμε ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων και δεν μας λένε κουβέντα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να «σηκώσει» τις επιθέσεις προς τις προτάσεις Μητσοτάκη για το συνταξιοδοτικό, λέγοντας «τι είδους μεταρρύθμιση θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα; Τι είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς; Οι περικοπές στις συντάξεις, που εμείς αποτρέψαμε. Με το σχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα που τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ασφαλισμένος που θα δώσει τα χρήματά του σε μία ιδιωτική ασφαλιστική θα πρέπει να ξέρει ότι θα βρίσκεται σε τεράστια επισφάλεια. Θύμισε δε το προηγούμενο της Ασπίς Πρόνοια που πτώχευσε και έχασαν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι της.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η ΝΔ σκοπεύει να βάλει ιδιώτες στο τομέα της ασφάλισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν μεγάλα deals με ιδιώτες για να τσογάρουν τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων στο χρηματιστήριο».

Μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επί των συντάξεων, είπε πως «εμείς κάναμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Το 2015 οι αναλογιστικές μελέτες έδειχναν ότι το σύστημα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι 2020 και το φτιάξαμε έτσι ώστε να 'ναι και δίκαιο, γιατί πλέον πληρώνουν λιγότερα, αλλά πέρα από αυτό διασφαλίσαμε τις συντάξεις».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «η πρόταση της ΝΔ είναι τα χρήματα που εμείς εξασφαλίσαμε, 34 δισ., αυτό το αποθεματικό είναι που μας έδωσε τη δυνατότητα να μην μπορεί να μας εκβιάσει κανείς».

Επιμένοντας στις επιθέσεις κατά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε«γιατί οδηγηθήκαμε στα μνημόνια; Γιατί η ΝΔ άφησε την χώρα το 2009 με 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα και ήρθε ο κ.Παπανδρέου που δεν καταλάβαινε τι γινόταν και μας οδήγησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Μιλώντας για αποθεματικά που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του, ανέφερε πως «μείς δεν είμαστε τίποτα μαζόχες που θέλαμε να μαζεύουμε λεφτά σαν τον Σκρουτζ Μακ Ντακ για να τάχει στα γεράματά του το κάναμε αυτό για να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια . Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Είπαμε ένα μέρος αυτών των χρημάτων 5,5, δισ τα καταθέτουμε σε ειδικό λογαριασμό ώστε νάχουν εγγύηση οι Ευρωπαίοι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους για να ρίξουμε 1% τα πλεονάσματα, χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία.

Υποστήριζοντας για μια ακόμα φορά το ότι η ΝΔ ετοιμάζει προληπτική γραμμή στήριξης για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «τα 37 δισ. ευρώ είναι αποθεματικό εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τα μνημόνια ήταν να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα. Η ΝΔ σχεδιάζει επιστροφή στο μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης»

Σε παρατήρηση ότι το διέψευσε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν διέψευσε ότι θα δώσουν χρήματα στις τράπεζες και πρόσθεσε ότι τα «έχουν πει όλα και τα έχουν διαψεύσει όλα. Την επομένη των εκλογών θα μπορούν να επικαλεστούν ότι τα είχαν πει».

«Αυτό τόχουν δεχθεί και έρχεται ο κ.Μητσοτάκης και λέει όχι θα τους δελεάσουμε με μεταρρυθμίσεις, προφανώς αντικοινωνικές. Και αναρωτιόμουν γιατί όχι; Και βγαίνει ο κ.Παπαδημητρίου και λέει ότι ο ο κ . Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πάρει τα λεφτά αυτά να τα δώσει στις τράπεζες» υποστήριξε.

Κατηγορώντας εκ νέου τη ΝΔ για σχέσεις διαπλοκής με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας είπε πως «άλλο πράγμα η υγιής επιχειρηματικότητα κι άλλο η επιχειρηματικότητα των κολλητών και των γνωστών οικογενειών».

Ακόμα, ανέφερε πως η Κομισιόν έχει πεισθεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 επιτυγχάνονται με δεδομένες τις φοροελαφρύνσεις, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «πόσα λεφτά θα δώσουν πια στις τράπεζες, πόσες κεφαλαιοποιήσεις θα κάνουν;».

Μιλώντας για την επένδυση στο Ελληνικό, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε τόσο προς τη Lamda Development όσο και προς τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει προσυμφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της εταιρείας που θέλει να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με ένταση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση Σημίτη έχει τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που είχαν επιλέξει ήταν ένα μοντέλο για λίγους και χωρίς διασφαλίσεις και κανόνες για τους πολλούς.

Σε σχόλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έστησαν μια εθνική απάτη για το Μακεδονικό. Οι επιστολές Καραμανλή από το 2005 δημιούργησαν τετελεσμένο. Αυτή ήταν μια παραχώρηση που τη βρήκα μπροστά μου όταν πήγα για διαπραγμάτευση».

«"Όπως αποκάλυψαν οι επιστολές Καραμανλή προς διεθνείς ηγέτες, είχε δεχθεί το όνομα Μακεδονία-Σκόπια, δίχως συνταγματική αναθεώρηση και αυτό είχε δημιουργήσει προηγούμενο στις διαπραγματεύσεις που το βρήκα μπροστά μου όταν μιλούσα με τον Ζόραν Ζάεφ. Πρόκειται για αθλιότητα και υποκρισία του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να μιλάει για συναλλαγή ενώ θα έπρεπε να ζητήσει μία συγγνώμη» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το γιατί δεν έκανε νωρίτερα γνωστές αυτές τις πληροφορίες, είπε πως «εμείς έχουμε εθνική ευθύνη. Δεν είμαστε εθνικοί απατεώνες. Αυτή η παράταξη που εκπροσωπώ είναι μια παράταξη που όποτε βρέθηκε σε κρίσιμες στιγμές σ'αυτό τον τόπο λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Προς το τέλος της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει μήνυμα κατά της αποχής, σημειώνοντας ότι «πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι νέοι που καταλαβαίνουν ότι η ζωή τους διακυβεύεται, το μέλλον τους, η αξιοπρέπειά τους, τα όνειρά τους θα πάνε να ψηφίσουν. Πιστεύω ότι και τώρα οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν το μήνυμα της ανατροπής, την Κυριακή» υποστήριξε.

Αν σου άρεσε κάνε