Η ώρα της αναμέτρησης για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

Η ώρα της αναμέτρησης για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 07/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Η στιγμή της μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης, που θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση και τον νέο πρωθυπουργό της χώρας μετά από τέσσερα χρόνια… «τρόμου» και ιστορικών εξελίξεων, έφτασε.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής και αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τη Singular Logic, μέχρι τις 21:00 το βράδυ θα έχει δοθεί μία ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα.

Επίσης, μέχρι τις 23:00 θα υπάρξουν οι πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για το ποιοι από τους υποψηφίους βουλευτές εκλέγονται.

Κατά τη διάρκεια όλης της καυτής προεκλογικής εκστρατείας και των δύο πρώτων κομμάτων στο στόχαστρο βρέθηκε η αποχή και η χαλαρή ψήφος. Στην Πειραιώς δηλώνουν πως η κάλπη της 26ης Μαίου έχει αδειάσει και τώρα πρέπει να γεμίσει αυτή των εθνικών εκλογών, ενώ στην Κουμουνδούρου η ρητορική τους πλαισιώνεται από το σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη».

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σημείωναν ένα ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ, προδιαγράφοντας τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα υποστηρίζεται από μία πλειοψηφία, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ των 155 - 165 εδρών, ανάλογα φυσικά με το τελικό ποσοστό και τον αριθμό των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην επόμενη Βουλή.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα μιλάμε για ΄πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, η εικόνα και σε ΧΑ και ομόλογα «μαρτυρά» μία προεξοφλημένη «γαλάζια» νίκη, με τους επενδυτές να θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη προσδοκιών για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Μάλιστα, οι τελευταίες μετρήσεις αποτέλεσαν «βαρόμετρο» για την αγορά, η οποία τώρα κοιτάζει προς την επόμενη μέρα και ειδικά στα καυτά «μέτωπα»,

Δύο από αυτά τα «μέτωπα» είναι οι τράπεζες και η ενέργεια, με το ΧΑ να εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει οριστικές, ριζικές λύσεις, εξού και τα ισχυρά κέρδη σε ΔΕΗ και σε τραπεζικό κλάδο, από όπου δε ανυψώθηκαν άμυνες κόντρα στην όποια παροδική «διόρθωση» του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων είτε λόγω αποκοπής μερισμάτων είτε λόγω ενθυλάκωσης κερδών.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η εικόνα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην εγχώρια αγορά ομολόγων, με το 10ετές να καταρρίπτει ιστορικό ρεκόρ, υποχωρώντας κάτω από το 2%. Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι τονίζουν πως το ράλι των ομολόγων θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, υποστηρίζοντας πως με «γαλάζια» νίκη, η οικονομία θα αναπτυχθεί, οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ακόμη και σε investment grade και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα χαλαρώσουν σε συμφωνία με τους δανειστές.

Τώρα, αναφορικά με τον στόχο της αυτοδυναμίας και την εικόνα της νέας Βουλής, τα «βλέμματα» στρέφονται σε τρία κόμματα: στην Ελληνική Λύση, στη ΜΕΡΑ25 και στη Χρυσή Αυγή.

Την ίδια στιγμή, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να έχει κλειδώσει την τρίτη θέση, η οποία θα αποκτήσει άλλη πολιτική βαρύτητα, αν η ΝΔ δεν πετύχει την αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει ως στόχο το 8%, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε, πως θα «απαντήσουν» οι Έλληνες στην απόφασή της να αφήσει εκτός κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αν σου άρεσε κάνε