Guardian: Στο καναβάτσο ο ΣΥΡΙΖΑ

Guardian: Στο καναβάτσο ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:46 Δημιουργία 07/07/19, 17:43

Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο καναβάτσο κάνει λόγο σε άρθρο του ο Guardian.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ήττα του στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τη Νέα Δημοκρατία με 9,5%, στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν μετά το 2015 είναι μια σαφής ένδειξη μιας ανάλογης και πιθανώς μεγαλύτερης ήττας που έπεται.

Σύμφωνα με το Αριστείδη Μπαλτά, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο καταποντισμός στις κάλπες των ευρωεκλογών "ήταν αναπάντεχος και κάτι που σόκαρε τους πάντες". Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά αναφέρει η εφημερίδα, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στους αναποφάσιστους.

Όμως αν σε κάτι είναι εντελώς συνεπείς οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, είναι στην καταγραφή της καταβύθισης της δημοφιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού τασσόμενο κατά της λιτότητας, πλέον είναι μια σκιά του εαυτού του. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις κάλπες με τη διαφορά να φτάνει από 8 ως 13 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τη Δευτέρα τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου θα παραδοθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον αρχηγό της ΝΔ "λογικό", κάνει αναφορά στις σπουδές του στο Χάρβαρντ, συμπληρώνοντας ότι ο 51χρονος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός από τον αριστερό αντίπαλό του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τσίπρας παρότι γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να πληρώσει για όλες τις υποσχέσεις που αθέτησε, δεν θα πέσει αμαχητί. Κάνοντας αναφορά στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος και στην ομιλία του πρωθυπουργού, παραθέτει τη δήλωσή του "μην τους αφήσετε να σας πάρουν τα όνειρα". Η εφημερίδα σχολιάζει ότι "είναι ειρωνεία ότι το μεγαλύτερο πείραμα λαϊκισμού ξεκίνησε στο Σύνταγμα, για να επανεμφανιστεί σε άλλες πρωτεύουσες μερικά χρόνια αργότερα. Ήταν εκεί που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης προέτρεπαν τους Έλληνες να πουν το "μεγάλο όχι" στα τελεσίγραφα και το "όχι στους εκβιασμούς". Και το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι ήταν εκεί που χιλιάδες χόρευαν και χαιρόντουσαν όταν πράγματι ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 61% πράγματι ψήφισε "Όχι".

Σύμφωνα με τον Guardian, η οσμή του οπορτουνισμού που απέπνεε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε από την "κυνική απόφαση" να ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Δημιούργησε δε την αντίληψη ότι ευρισκόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολύ καλύτερος από το παλιό καθεστώς.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα 44 του χρόνια ο Τσίπρας είναι νέος και όπως έχει δηλώσει "είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε στην εξουσία, είμαστε εδώ για να μείνουμε".

Αν σου άρεσε κάνε