Το ΚΙΝΑΛ γλύτωσε τα χειρότερα μέχρι το φθινόπωρο

Το ΚΙΝΑΛ γλύτωσε τα χειρότερα μέχρι το φθινόπωρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:51 Δημιουργία 08/07/19, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών κατά τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης του αρχικού exit poll, καθώς το κόμμα της Φώφης Γεννηματά έδειχνε να δίνει «μάχη» για την τρίτη θέση.

Το τοπίο ξεκαθάρισε εντελώς στο δεύτερο γύρο του exit poll, όταν «άνοιξε» η διαφορά με το ΚΚΕ, με το ΚΙΝΑΛ να «κοιτάζει» πάνω από το 8%, που ήταν το όριο, το οποίο είχαν θέσει τα στελέχη του. Όλα καλά ως εδώ, καθώς στο ΚΙΝΑΛ ήθελαν μετ' επιτάσεως ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το 7,7% των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Όμως, κάπου εκεί μάλλον τελειώνουν τα ωραία, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εγείρει προβληματισμούς για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φάνηκε να μην χάνει τη δυναμική του, αν και η ΝΔ τον νίκησε με καθαρό προβάδισμα, επιστρέφοντας στα ιστορικά 40άρια της.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, (προβληματισμός για τα ποσοστά που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ) κινήθηκε το κόμμα, σχολιάζοντας το πρώτο exit poll, με τους συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά να προσπαθούν να «στρογγυλεύσουν» το αποτέλεσμα στη συνέχεια της χθεσινής βραδιάς.

Η ίδια η πρόεδρος του κόμματος ανέφερε στις καθιερωμένες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πως το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει «υπεύθυνη αντιπολίτευση». «Ο κ. Τσίπρας έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης.Ο αγώνας μας συνεχίζεται με βάση τα νέα δεδομένα.Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σταθεροί στις αρχές της εθνικής συνεννόησης. Το Κίνημα Αλλαγής με βαθιές ρίζες στον λαό, θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του, ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξη», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.

Παρά τις δηλώσεις ετοιμότητας της προέδρου, του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη και του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, διαφάνηκε εντούτοις μία έντονη δυσφορία για τα μηνύματα της κάλπης από κορυφαία στελέχη του Κινήματος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Σταμάτης Μαλλέλης. Σημειώνεται πως δεν υπήρξε, πάντως, κάποια σημαντική μομφή κατά της ηγεσίας του κόμματος, αλλά εάν κάποιος κάνει ένα «μάζεμα» των χθεσινών αντιδράσεων στην Τρικούπη, θα καταλάβει μυρίζει «μπαρούτι».

Το αν οι διαφαινόμενες εσωκομματικές εντάσεις θα μείνουν σε «πολιτισμένο» επίπεδο, είναι κάτι που δεν εξαρτάται από το ίδιο το κόμμα και μάλλον αυτό είναι το χειρότερο δεδομένο για την κυρία Γεννηματά, καθώς και ο βασικός λόγος που ήθελε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεπεράσουν την επίδοση των ευρωεκλογών. Αυτό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, «σβήνοντας» τις ελπίδες της Τρικούπη να γίνει το ΚΙΝΑΛ ο πρωταγωνιστής στον προοδευτικό χώρο.

Πλέον, το κατά πόσο θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Κεντροαριστερά γενικότερα και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ειδικότερα θα φανεί το φθινόπωρο, στις εργασίες για το νέο φορέα, στον οποίο θέλει να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε και ο κ. Τσίπρας από το Ζάππειο το βράδυ της Κυριακής. Με δεδομένο του ότι είναι ήδη...νωπό το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, μέσω και της προεκλογικής «Προοδευτικής Συμμαχίας», θα φανεί στο χειροκρότημα, αν το κόμμα της κ. Γεννηματά μπορεί να αντέξει το πρεσάρισμα της Κουμουνδούρου.

Όλα αυτά ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα μετεκλογικά «χαρτιά» του, με την επιρροή του εντός του ΚΙΝΑΛ να παραμένει πολύ μεγάλη, παρά τον παροπλισμό του από την προεκλογική εκστρατεία.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ η εκλεγείσα ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή (στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου), τονίζοντας ότι «έχουμε πολλές συζητήσεις να κάνουμε στο ΚΙΝΑΛ για το θέμα της ηγεσίας».

Αν σου άρεσε κάνε