Μηνύματα, γκάζια και «απαγορευτικά» στο πρώτο Υπουργικό

Μηνύματα, γκάζια και «απαγορευτικά» στο πρώτο Υπουργικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:09 Δημιουργία 10/07/19, 08:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το στίγμα των προθέσεων του για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ως πρωθυπουργός, για τους χρόνους υλοποίησης βασικών στόχων αλλά και για την ποιότητα ως προς την λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος που συγκρότησε, θα δώσει σε λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες θα δώσει σε υπουργούς και υφυπουργούς, είναι οι εξής:

  1. Ταχύτητα στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων. Θα τονίσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας αυτής περιόδου θα πρέπει να έχει δοθεί δείγμα γραφής.
  2. Αποτελεσματικότητα. Θα εξηγήσει ότι οι υπουργοί δεν είναι για να δημιουργούν, αλλά για να λύνουν προβλήματα και πως δεν νοείται μέλος της κυβέρνησης να μην μπορεί να ξεφύγει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
  3. Αποκατάσταση των θεσμών. Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στον διαχωρισμό της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία. Μια άκρως συμβολική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αλλαγή του χώρου συνεδρίασης του Υπουργικού, το οποίο πλέον θα συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην Βουλή.
  4. Περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο και διαμόρφωση μιας πιο λιτής λειτουργίας της κυβέρνησης. Ήδη ανακοίνωσε τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και των μετακλητών υπαλλήλων. Σήμερα, θα απευθύνει αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας ή συμπεριφορές που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα .
  5. Συντονισμός της δράσης των υπουργών. Η ευθύνη για αυτό βαραίνει προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το οποίο θα συνεπικουρούν οι κ.κ Δημητριάδης, Γεραπετρίτης και Σκέρτσος.

Την ίδια ώρα , ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μία σειρά κρίσιμων διεθνών επαφών. Χθες, δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προετοιμάζει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ δεν αποκλείεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών να υπάρξει άμεσα επαφή μεταξύ Αθηνών - Άγκυρας. Το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη εκτός συνόρων θα είναι πάντως στην Κύπρο, όπου θα μεταβεί ως είθισται, αμέσως μετά την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Αν σου άρεσε κάνε