Οι θεσμοί δεν κλείνουν το «παράθυρο» σε μείωση των πλεονασμάτων

Οι θεσμοί δεν κλείνουν το «παράθυρο» σε μείωση των πλεονασμάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:06 Δημιουργία 11/07/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να «πανηγυρίσουν» για το πρώτο «όχι» της Άγγελας Μέρκελ στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας.

Μόνο που ο πρωθυπουργός και προεκλογικά τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι το αίτημα για μείωση του στόχου 3,5% των πλεονασμάτων θα τεθεί όχι άμεσα, αλλά όταν η νέα κυβέρνηση θα κερδίσει την αξιοπιστία της απέναντι στις αγορές και στους δανειστές.

Άλλωστε, η καγκελάριος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, ύστερα όμως από μακρά διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διεκδικήσει τη μείωση των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων, που ζητούν οι εταίροι, αφότου ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη των αγορών για τη χώρα μέσω της υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, οι διεθνείς οίκοι και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους δανειστές για μείωση στόχων πλεονασμάτων.

Αυτό εκτιμά η Citigroup, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές και μπορεί πραγματικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές για να υπάρξει μείωση του στόχου, κάτι που πιθανόν θα είναι εφικτό εάν μπορέσει να περάσει ταυτόχρονα ένα θαρραλέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύει την ανάπτυξη. ¨Ενα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει το χρέος, αντί να το αυξήσει, τονίζει η Citi, καθώς μια υψηλότερη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του χρέους απ’ ότι ένα επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα 1 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια ευκαιρία να καταλήξει σε συμφωνία με τη νέα Κομισιόν, συμφωνία που θα οδηγήσει σε κάποια δημοσιονομική χαλάρωση από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, εφόσον αυτή επιτευχθεί υπό το πλαίσιο παράλληλης εφαρμογής αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με χθεσινή της έκθεση εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει ευήκοα ώτα στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το σχέδιό της για τη δημοσιονομική πολιτική.

Αν σου άρεσε κάνε