Ο «οδικός χάρης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι τη ΔΕΘ

Ο «οδικός χάρης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι τη ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 01:14 Δημιουργία 11/07/19, 01:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Έτοιμος είναι ήδη ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το διάστημα που μεσολαβεί ουσιαστικά μέχρι το φθινόπωρο και τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτεραιότητές του για τη νέα χρόνια.

Μετά και την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τους φακέλους με την ιεράρχηση των θεμάτων που δόθηκαν στους υπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα, Πέμπτη τις επισκέψεις στα υπουργεία. Πρώτος του σταθμός είναι το υπουργείο Παιδείας, σε μία κίνηση που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η εκπαίδευση και η ποιότητα των δημόσιων σχολείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα και την κουλτούρα του έθνους.

Σε ό,τι άφορα τους κρίσιμους σταθμούς της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα αυτοί είναι:

-Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα παρουσιάσουν στη Βουλή το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ισχυρή ανάπτυξη, που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ

-Κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτό θα γίνει στα τέλη του μήνα, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι ήδη έτοιμες, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξουν και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

-Διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ασφαλείας. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεκίνησε δυναμικά την νέα θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μέχρι τις 22 του μηνός θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει τη νέα δομή της ΕΛΑΣ, ενισχύοντας τις περιπολίες, την ομάδα ΔΕΛΤΑ και την ομάδα ΔΙΑΣ που θα επανασυσταθεί.

-Κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα προβλέπει όλες τις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η ΝΔ (ΕΝΦΙΑ, εστίαση), αλλά και την βελτίωση των 120 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία, θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν, αλλά και μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους

-Προγραμματισμός μέσα στον Αύγουστο για την καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν με ορίζοντα την προσεχή άνοιξη. Ήδη ο κ. Βρούτσης επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία και έχει δεσμευτεί ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει παρουσιάσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των συντάξεων.

-Παρουσίαση μέσα στον Αύγουστο του σχεδίου για την σωτηρία της ΔΕΗ. Οι πρώτες συσκέψεις για το θέμα αυτό έχουν ξεκινήσει, καθώς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης θεωρούν ότι πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται ήδη για το πρώτο του ταξίδι, ως πρωθυπουργός που θα γίνει - ως είθισται - στην Κύπρο. Στην Λευκωσία θα μεταβεί στα τέλη του μήνα, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Οι συνομιλίες θα είναι εφ’όλης της ύλης, καθώς θα περιλαμβάνουν από τα ελληνοτουρκικά και την ένταση στην ΝΑ Μεσόγειο, μέχρι το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε