«Βαρύ» το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις επόμενες εβδομάδες

«Βαρύ» το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις επόμενες εβδομάδες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:14 Δημιουργία 14/07/19, 12:57

Γεμάτο είναι το καλεντάρι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει των ερχόμενων εβδομάδων, με το οικονομικό επιτελείο να ξεκινά ένα μίνι μαραθώνιο με νομοσχέδια και ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους βρέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, συζητήθηκε και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να έχει κατατεθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, με έμφαση στις επιχειρήσεις και τα μικρομεσαία νοικοκυριά και αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Αυγούστου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη εβδομάδα, στο συνέδριο του Economist που διοργανώνεται στην Αθήνα

Πέραν του φορολογικού νομοσχεδίου, εντός του Αυγούστου αναμένεται και η «ετυμηγορία» του οίκου Fitch Ratings για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση του οίκου και η προσδοκώμενη αναβάθμιση αναμένεται στις 2 Αυγούστου. Η Fitch κατατάσσει την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒ-. Τον Μάρτιο είχε έλθει η διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody's στην κατηγορία Β1 από Β3, ενώ ο οίκος S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα Β+. Εντός του Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 23 του μηνός αναμένεται και η αξιολόγηση της Μοοdy's.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι το Eurogroup στις 13ης Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Αν σου άρεσε κάνε