Φορολογία, Εξάρχεια, άσυλο και Δικαιοσύνη σε πρώτο πλάνο

Φορολογία, Εξάρχεια, άσυλο και Δικαιοσύνη σε πρώτο πλάνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:49 Δημιουργία 15/07/19, 09:38
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μετά από τον πρώτο γύρο των επαφών του με τα πρόσωπα - κλειδιά της κυβέρνησής του, την αναγγελία των πρώτων νομοσχεδίων και την αποκατάσταση της κανονικότητας σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, όπως είναι ο διοικητής της ΤτΕ , ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Στη διαδικασία αυτή, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα περιγράψουν την πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα και θα καταγράψουν συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν σε πρώτο χρόνο (μέχρι τον Σεπτέμβριο) και στη συνέχεια (εντός της επόμενης χρονιάς) .

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οι τομείς, όπου θα δοθεί έμφαση, αμέσως μετά την λήψη της ψήφου επί των προγραμματικών δηλώσεων είναι οι εξής:

-Οικονομία: Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις μειώσεις φόρων ( ΕΝΦΙΑ , εστίαση) θα ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο και πιθανότατα πριν από την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την καγκελάριο Μέρκελ στα τέλη του επόμενου μήνα.

-Ασφάλεια: Η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών είναι κινήσεις που θα γίνουν πριν από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και η γιγαντιαία προσπάθεια για το τέλος στις καταλήψεις στην Αττική.

-Παιδεία: Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης, που συνδέεται ευθέως με την πολιτική ασφαλείας και το δόγμα «νόμος και τάξη». Η κυρία Κεραμέως παραπέμπει στο προσεχές μέλλον την όποια αλλαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

-Ενέργεια: Το στοίχημα της διάσωσης της ΔΕΗ αφορά το σύνολο της κυβέρνησης και όχι μόνο τον κ. Χατζηδάκη. Η δήλωση του υπουργού ότι η επιχείρηση δεν έχει χρήματα ούτε για την αγορά ξύλινων δοκών έχει σοκάρει τους πολίτες, αλλά αποτύπωσε με απόλυτο τρόπο το αδιέξοδο που υπάρχει.

-Δικαιοσύνη: Η θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας αποτελεί σαφή προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Η αρχή θα γίνει με τις επιλογές στην κορυφή της Δικαιοσύνης, που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κ. Παυλόπουλος δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα με τις αλλαγές, που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

-Ψηφιακή πολιτική - Δημόσια διοίκηση: Η βελτίωση των υποδομών του κράτους μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών αποτελεί βασικό στόχο προσωπικά του πρωθυπουργού. Οι κ.κ. Θεοδωρικάκος και Πιερρακάκης θα αναλύσουν το σχέδιο τους και θα θέσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί συναινετικός, ζητώντας την στήριξη όλων των κομμάτων στις αναγκαίες - όπως θα τις χαρακτηρίσει μεταρρυθμίσεις. Θα δώσει έμφαση σε θετικές αλλαγές που απαιτούνται, όπως είναι κατάργηση της πιθανότητας να ισχύσει η απλή αναλογική και η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που θα αποσυνδέσει πλήρως την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές. Θα ζητήσει συναίνεση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για την θωράκιση των ανεξάρτητων Αρχών.

Αν σου άρεσε κάνε