Ερντογάν: Θετική η Ελλάδα για την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Ερντογάν: Θετική η Ελλάδα για την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:22 Δημιουργία 15/07/19, 10:59

«Θετικά μηνύματα» για την επιστροφή από των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν άσυλο στην χώρα μας ισχυρίστηκε ότι παίρνει από την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκδότες και καναλάρχες στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με το αν έχει αλλάξει η στάση των ηγετών προς τους γκιουλενιστές, ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε, σύμφωνα με την hurriyet:

«Υπάρχουν κάποιοι που έχουν δείξει μία αλλαγή, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν δείξει. Ορισμένες χώρες είναι πολύ πιο αποφασιστικές με το ζήτημα αυτό και μάλιστα έχουν συλλάβει επικεφαλής της οργάνωσης FETO και τους έχουν στείλει πίσω σε εμάς».

«Υπάρχει και μία θετική αλλαγή στάσης στα Βαλκάνια, όπου εκεί χάνουν δύναμη και φήμη οι γκιουλεντιστές» τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε:

«Μάλιστα υπάρχουν χώρες από τις οποίες έχουμε δει αποτελέσματα. Και τώρα, λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από την Ελλάδα. Αν υπάρξει μία ώθηση σε αυτό το θέμα από την Ελλάδα, τότε θα ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα και θετικά η λύση του ζητήματος».

Υπενθυμίζεται ότι την επιστροφή των αποκαλούμενων γκιουλενιστών, περιλαμβανομένων των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται στην αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα. Ο κ. Τσελίκ εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η επαναφορά του ζητήματος των οκτώ, που έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα για την Αθήνα μετά και τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, εντάσσεται σε μια πάγια τακτική των Τούρκων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, καθώς σε λίγες ημέρες στη γειτονική χώρα θα γίνουν εκδηλώσεις μνήμης για τα τρία χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για την νέα ελληνική κυβέρνηση ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η πρώτη επαφή υπήρξε θετική, για να προσθέσει:

«Εύχομαι κι εκείνοι να μείνουν πιστοί σε αυτά που εξέφρασαν και να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες. Έχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές. Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν. Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Η Τουρκία δεν ιδρύθηκε έπειτα από έναν πόλεμο με μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά έπειτα από νίκη κατά των δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας, υπογράμμισε κάνοντας αναφορά στο Μικρασιατικό και συνέχισε:

«Πάντα έχουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους πάνω μας, ως δαμόκλειο σπάθη».

Αν σου άρεσε κάνε