Κρίσιμο ραντεβού σήμερα Μητσοτάκη- Ρέγκλινγκ

Κρίσιμο ραντεβού σήμερα Μητσοτάκη- Ρέγκλινγκ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:03 Δημιουργία 16/07/19, 08:02
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κρίνεται σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι να πειστεί ο τελευταίος ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα αντισταθμίσουν το «κόστος» των φορολογικών μέτρων και δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό. Κάτι που είναι δύσκολο καθώς οι θεσμοί και ιδιαίτερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχουν «χτυπήσει καμπανάκι» για τον κίνδυνο μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ λόγω των προεκλογικών «δώρων» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής με νέα φορολογική πολιτική και με στόχο μακροπρόθεσμο να μειωθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει εκτενώς τις μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα γίνεται μια προσπάθεια καθησυχασμού των Ευρωπαίων ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΕSM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που λαμβάνεται από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο είναι διατεθειμένοι να δώσουν ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.

Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της την πρόκληση της μετατόπισης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο μέχρι τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην υπο-εκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό αυξήθηκε πριν από τις εκλογές όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ήταν να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση επιθυμεί τον αναπροσανατολισμό του μίγματος πολιτικής στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και την ακίνητη περιουσία και την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενισχύοντας έτσι τα κίνητρα για την αύξηση της επενδυτικής δαπάνης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων και μια ατζέντα με πολιτικές που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και που μπορεί να προσελκύσουν επιπλέον ξένες επενδύσεις. Το τελευταίο είναι απαραίτητο μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία που εξακολουθεί να πλήττεται από την περιορισμένη ρευστότητα στο εσωτερικό της. Μία ισχυρότερη ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους μεταμνημονιακούς στόχους, κυρίως τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ραντεβού στο Ελσίνκι…

Ο επικεφαλής του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος μίλησε

χθες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έδωσε ραντεβού στην ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup, στο Ελσίνκι, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά το Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στην ουσία όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr» οι θεσμοί δίνουν περίοδο χάριτος μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε