Πολιτική η λύση στο πρόβλημα των υψηλών πλεονασμάτων

Πολιτική η λύση στο πρόβλημα των υψηλών πλεονασμάτων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 17/07/19, 08:28
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Πολιτική λύση θα δοθεί σχετικά με το ζήτημα της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν το θέσει και επίσημα η κυβέρνηση, η οποία θα θέτει το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2020 που καταρτίζει.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν, πίσω από τις λέξεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών προς την κυβέρνηση, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, από την Αθήνα.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε ότι πολιτικά είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή στόχων, ωρίς όμως και να είναι ακατόρθωτο, όπως άφησε να εννοηθεί εάν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα στις τάξεις των εταίρων για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ για μία ακόμη φορά ήταν υποστηρικτικό προς την Ελλάδα ζητώντας δια του εκπροσώπου του Π. Ντόλμαν, εμμέσως πλην σαφώς χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει να έλθει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι διεθνείς οίκοι και οι αναλυτές, όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr» εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους δανειστές για μείωση στόχων πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διεκδικήσει τη μείωση των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων, που ζητούν οι εταίροι, αφότου ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη των αγορών για τη χώρα μέσω της υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές για να υπάρξει μείωση του στόχου, κάτι που πιθανόν θα είναι εφικτό εάν μπορέσει να περάσει ταυτόχρονα ένα θαρραλέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύει την ανάπτυξη. ΄Ενα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει το χρέος, αντί να το αυξήσει, τονίζει η Citi, καθώς μια υψηλότερη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του χρέους απ’ ότι ένα επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα 1 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αρακτηρίζουν ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις των θεσμών, τονίζοντας :"Τα πάμε καλά, γιατί το πάμε βήμα- βήμα".

Αν σου άρεσε κάνε