Πάιατ: Η Ελλάδα από πηγή προβλημάτων, πηγή λύσεων

Πάιατ: Η Ελλάδα από πηγή προβλημάτων, πηγή λύσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:22 Δημιουργία 17/07/19, 12:09

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μετασχηματιστεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων έστειλε o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε κατά την τοποθέτησή του στο 23ο ετήσιο συνέδριο του Economist, οι δύο χώρες θα πρέπει να περάσουν τη συνεργασία τους σε επόμενο επίπεδο, με έναν στρατηγικό διάλογο για περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η περιφερειακή σταθερότητα.

Ο κ. Πάιατ, αφού συνεχάρη την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εκλογή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι, «υπερασπιζόμενος τις δημοκρατικές αξίες», αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως έχουν στόχο να αποτρέψουν την οποιαδήποτε προκλητική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ευρύτερα, με φόντο και τη διαμάχη Ουάσιγκτον - Άγκυρας για την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά ώστε η Άγκυρα να παραμείνει στη δυτική συμμαχία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει επίσης συμφέρον από τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και την τουρκική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

Αν σου άρεσε κάνε