Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:36 Δημιουργία 18/07/19, 11:32
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέση του Έλληνα επιτρόπου.

Το σενάριο που έφερε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και στην αντιπροεδρία της Κομισιόν φαίνεται να «ναυαγεί», καθώς οι νέοι συσχετισμοί που επικράτησαν μετά την αποτυχία του Μάνφρεντ Βέμπερ να πείσει και να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν διευκολύνουν τις ελληνικές κινήσεις.

Ο. κ. Σαμαράς, άλλωστε, θα πήγαινε σε αυτή την θέση μόνον εάν αναλάμβανε ένα ισχυρότατο χαρτοφυλάκιο και εφόσον τοποθετείτο στην αντιπροεδρία.

Κάτι τέτοιο αυτή την ώρα δεν είναι βέβαιο, όποτε ο κ. Μητσοτάκης σε συμφωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, κατευθύνεται προς την επιλογή του κ. Σχοινά.

Ο κ. Σαμαράς παραμένει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης και είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά σε πολλά από τα θέματα που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Την υπόθεση της ΔΕΗ την είχε χειριστεί ως πρωθυπουργός (δεν προχώρησε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο του 2015), την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επίσης, ενώ ο ίδιος γνωρίζει άριστα τις θέσεις των δανειστών και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην διαχείριση των καυτών αυτών ζητημάτων.

Παράλληλα, για τον κ. Σαμαρά το θέμα της Novartis και της απόπειρας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να τον εμπλέξει σε αυτό, παραμένει ανοιχτό και όπως λένε στενοί του συνεργάτες, θα επιμείνει για την σύσταση - άμεσα - εξεταστικής επιτροπής.

Το ζήτημα θα τεθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται η ΝΔ εάν τελικά υιοθετήσει την γραμμή αυτή, να βρει συμπαραστάτη και το ΚΙΝΑΛ με δεδομένες τις κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί κατα των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής, που επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, θα συνεχίσει να κρατά χαμηλούς τόνους.

Θα στηρίξει απόλυτα την πρόσπαθεια του κ. Μητσοτάκη, θα συνομιλεί με υπουργούς και στελέχη προς την κατεύθυνση επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, αλλά δημόσια δεν προτίθεται να παρέμβει. Το όνομα του ακούγεται από ορισμένες πλευρές για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ενόψει της διαδικασίας εκλογής την Άνοιξη του 2020, αλλά κανείς ούτε από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή ούτε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν λέει το παραμικρό.

Προφανώς, πολλά εξαρτώνται από την πρόθεση του νυν προέδρου, Προκοπή Παυλόπουλου, αλλά και από το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να βιάζεται, καθώς θα έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος και η προεδρική εκλογή θα έχει αποσυνδεθεί πλήρως από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει καθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, καθώς έχει κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και στηρίζεται από το σύνολο των κορυφαίων και ιστορικών στελεχών του κόμματος, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στην ανηφορική πορεία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε