Μεταναστευτικό: Ενισχύονται τα σύνορα, αλλάζει το πλαίσιο για το άσυλο

Μεταναστευτικό: Ενισχύονται τα σύνορα, αλλάζει το πλαίσιο για το άσυλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:17 Δημιουργία 21/07/19, 16:13

Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, για να εξετάζονται ταχύτερα οι αιτήσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του Γιώργου Κουμουτσάκου για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Στόχος μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος είπε, θα εφαρμοστεί «ένα στιβαρό και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών για όσους δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε :

-Ενίσχυση των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων και με την συνεργασία της Frontex.

-Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής.

-Νέο κέντρο στην Σάμο ώστε να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

-Προσωπικό ασφαλείας στις δομές της ενδοχώρας.

-Καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τη μείωση αλλά και των έλεγχο των ροών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι το διάστημα από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου σε τρία νησιά του βορειο-ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο) καταγράφηκαν περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα, δηλαδή υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 30%.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο ίδιος επεσήμανε ότι «στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση».

Σημείωσε πως «δεν βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015-2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει» και χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού «μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα».

Η κόντρα με Τσακαλώτο

Στο μεταξύ, οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου επί των προγραμματικών δηλώσεων, έλαβε το λόγο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης στο Δημόσιας Τάξης.

«Ο κ. Κουμουτσάκος δεν είπε τίποτα για τις χώρες του Βίζεγκραντ και για την ευρωπαΐκή πολιτική. Συγκεντρώνετε στο υπουργείο σας ακόμη και τους ιατροδικαστές πως το έχετε δει αυτό. Είναι δυνατόν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να είναι μόνο θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Δεν υπάρχουν θέματα παιδείας δεν υπάρχουν θέματα ενσωμάτωσης; Είναι ένας συγκεντρωτισμός που δεν ταιριάζει με το κίνημα μένουμε στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Να μας πείτε ποια είναι τα όρια αυτού του υπουργείου. Για όλα θα είναι υπεύθυνο και για παιδεία και για την υγεία και για την μετανάστευση;», δήλωσε.

Απαντώντας ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολιτική στην οποία προχώρησαν οι χώρες του Βίζεγκραντ, όμως, όπως είπε «ήταν απάντηση στην δική σας πολιτική μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν».

Αν σου άρεσε κάνε