Σύνθημα Μητσοτάκη για «καταιγίδα» νομοσχεδίων

Σύνθημα Μητσοτάκη για «καταιγίδα» νομοσχεδίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:33 Δημιουργία 22/07/19, 09:27
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την ψήφο επί των προγραμματικών δηλώσεων ολοκληρώνεται απόψε ο κύκλος των διαδικασιών, που ακολούθησε των εκλογών της 7ης Ιουλίου, οπότε και η κυβέρνηση προχωρά πλέον στην υλοποίηση του έργου της.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέτουν μέσα στο μήνα, θα αφορούν τη μείωση της φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις) που θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος και το επιτελικό κράτος (θέσπιση σειράς ασυμβίβαστων, διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, αναβάθμιση ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλη ανάθεση αρμοδιοτήτων).

Στη συνέχεια, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και πριν από το τέλος Αυγούστου το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις νέες μειώσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Η ταχύτητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι πράγματι υψηλή, κάτι που αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός με αυτή την επιλογή θέλει να ξεκαθαρίσει το πεδίο, διορθώνοντας λάθη και αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, με στόχο να έχει καθαρό ορίζοντα, προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί.

Δύο ζητήματα που, επίσης, θέλει να λύσει το πολύ σε μέσα στο έτος είναι της ΔΕΗ και της πραγματικής εκκίνησης της επένδυσης του Ελληνικού.

Τις τελευταίες ημέρες μπήκε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς πολλοί νόμοι της χώρας - μεταξύ αυτών και η Αττική - εκπέμπουν μήνυμα «SOS», λόγω και της αδυναμίας που έχουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και λόγω των προστίμων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «τρέχει», θέλοντας να διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα στο εσωτερικό, αλλά και να εκπέμψει ένα μήνυμα «κανονικότητας» προς το εξωτερικό, κάτι που θα βοηθήσει τον μείζονα στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, γνωρίζει ότι δεν έχει περίοδο χάριτος ούτε θα έχει απέναντι του μια ήπια αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και θέλει να ολοκληρώσει τάχιστα και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, έτσι ώστε τον προσεχή Μάρτιο να μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία και να αποσυνδεθεί αυτή η διαδικασία με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει και το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό.

Θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Το επόμενο ταξίδι του θα είναι στο Βερολίνο, καθώς είχε ήδη επίσημη πρόσκληση από την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αν σου άρεσε κάνε