Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:59 Δημιουργία 22/07/19, 22:33

Με 158 «ναι» από τους «γαλάζιους» βουλευτές πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ κατά ψήφισαν 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Σύριζα, Κιναλ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση και Μέρα25).

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέτουν μέσα στο μήνα, θα αφορούν τη μείωση της φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις) που θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος και το επιτελικό κράτος (θέσπιση σειράς ασυμβίβαστων, διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, αναβάθμιση ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλη ανάθεση αρμοδιοτήτων).

Στη συνέχεια, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και πριν από το τέλος Αυγούστου το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις νέες μειώσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Η ταχύτητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι πράγματι υψηλή, κάτι που αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός με αυτή την επιλογή θέλει να ξεκαθαρίσει το πεδίο, διορθώνοντας λάθη και αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, με στόχο να έχει καθαρό ορίζοντα, προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί.

Όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τις ομιλίες των υπουργών στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει λύση εδώ και τώρα στα καυτά ζητήματα της ΔΕΗ και του Ελληνικού. Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τα 5+5 μέτρα για την εξυγίανση της εισηγμένης και από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθούν δύο ΚΥΑ για το project του Ελληνικού.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «τρέχει», θέλοντας να διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα στο εσωτερικό, αλλά και να εκπέμψει ένα μήνυμα «κανονικότητας» προς το εξωτερικό, κάτι που θα βοηθήσει τον μείζονα στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, γνωρίζει ότι δεν έχει περίοδο χάριτος ούτε θα έχει απέναντι του μια ήπια αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και θέλει να ολοκληρώσει τάχιστα και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, έτσι ώστε τον προσεχή Μάρτιο να μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία και να αποσυνδεθεί αυτή η διαδικασία με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει και το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό.

Θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Το επόμενο ταξίδι του θα είναι στο Βερολίνο, καθώς είχε ήδη επίσημη πρόσκληση από την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αν σου άρεσε κάνε