Αίρεται η ασυλία Πολάκη - Μύρισε «μπαρούτι» στη Βουλή

Αίρεται η ασυλία Πολάκη - Μύρισε «μπαρούτι» στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:48 Δημιουργία 24/07/19, 14:12

Κατακόρυφα ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, που εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια θα λάβει και την τελική απόφαση στις 31 Ιουλίου.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά, για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις δύο δικογραφίες, που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούσαν τον κ. Πολάκη.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την καταγραφή της συνομιλίας που είχε ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η δεύτερη υπόθεση το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά από μήνυση που υπέβαλε ο πρόεδρος των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ εκ των 11 βουλευτών που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της Ν.Δ., ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης). Δύο βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ένταση μεταξύ Τζανακόπουλου - Αθανασίου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και βουλευτών της ΝΔ. Χαρακτηριστική η κόντρα του με τον κ. Αθανασίου.

Τζανακόπουλος:«Είστε δειλοί, θέλετε τις πολιτικές μας διώξεις. Δεν θέλετε ειδική επιτροπή προκειμένου να μην έρθει να σας τα πει στη Βουλή. Κύριε Αθανασίου δεν είστε δικαστής είστε πρόεδρος επιτροπής».

Αθανασίου: «Εμείς εφαρμόζουμε τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Η προηγούμενη Βουλή δεν τα εφάρμοζε».

«Μαλλιά κουβάρια» και με τον Πλεύρη

Πλεύρης σε Τζανακόπουλο: Δεν σε έχω δει ποτέ στα δικαστήρια
Τζανακοπουλος: «Δεν σου τα μάθανε καλά τα νομικά»

Θανάσης Πλεύρης: «Είσαι δικηγόρος αλλά δεν σε έχω δει ποτέ στα δικαστήρια. Αλλάξατε το άρθρο του νόμου τρεις μέρες πριν τις εκλογές για να γίνει το κακούργημα Πολάκη για την παρακολούθηση Στουρνάρα πλημμέλημα».

Επίθεση Πολάκη σε Στουρνάρα και Πουλή

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης τήρησε το γνωστό προκλητικό ύφος του, κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα ότι έστησε πλεκτάνη.

«Ο Στουρνάρας ήταν πολιτικός μου αντίπαλος. Όλο αυτό το έστησε ο Στουρνάρας επειδή έβγαλα τη γυναίκα του στη φόρα για παρανομίες. Εγώ δεν τον ηχογράφησα ποτέ. Ο Πουλής ήταν λαμόγιο και από τη στιγμή που είναι λαμόγιο θα τον λέω λαμόγιο», είπε ο ίδιος.

«Πυρά» Τζανακόπουλου

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «σήμερα αποδείχτηκε ότι ο πολιτικός πολιτισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πολιτισμός του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας. Παραβίασαν στην σχετική συνεδρίαση όχι μία αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Φοβούνται να συστήσουν προανακριτική επιτροπή και μετέτρεψαν πολιτικά ζητήματα και ζητήματα που σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα σε ζητήματα προσωπικά. Η ευθύνη για αυτή την παρωδία είναι σαφής και αφορά και τον πρόεδρο της επιτροπής Μπάμπη Αθανασίου .

Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκδικηθεί τον κ. Πολάκη για όσα έχει αποκαλύψει στο παρελθόν τότε οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις τις διαδικασίες ώστε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο. Η πολιτική δειλία δεν συγχωρείται .
Θα ζητήσουμε από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει για όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα σήμερα».

Η απάντηση Τασούλα

Απαντώντας στις «βολές» Τζανακόπουλου, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε ότι «η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης».

«Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να «προστατεύσει» κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά.», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε