Συναγερμός για τις απειλές της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Συναγερμός για τις απειλές της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:49 Δημιουργία 24/07/19, 15:45

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο των απειλών της Άγκυρας ότι θα αναστείλει τη συμφωνία του 2014 με την ΕΕ για την επανεισδοχή των μεταναστών, που σημαίνει πρακτικά πως δεν θα δέχεται πίσω όσους εξ αυτών περνούν παράνομα στα σύνορα Ελλάδας-ΕΕ.

Τάδε έφη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, «απαντώντας» στις προειδοποιήσεις της χώρας μας για επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως η δήλωση του Τσαβούσογλου έχει «φόντο» την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, οι ροές έχουν ενισχυθεί κατά 30%.

«Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015- 2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός σε σημερινή σχετική του ανακοίνωση, τονίζει η Ευρώπη πρέπει να είναι επαγρύπνηση για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Η απειλή Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά ότι «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες) θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα εγκαλεί την ΕΕ για μη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του 2016, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των 6 δισ. ευρώ, όσο και στο κομμάτι της άρσης της ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Σημειώνεται πως μόλις χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε από τη Σμύρνη ότι η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.

«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η διευκρίνιση της Κομισιόν

Απαντώντας, η Κομισιόν διευκρινίζει ότι «η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ έτσι κι αλλιώς» και δεν σχετίζεται με την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνει ότι «λεχουμε δει τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, τα οποία δεν αναφέρονται στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (για το μεταναστευτικό), αλλά στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Αν σου άρεσε κάνε